Hlavní obsah

Davidová se loučila pátým místem z masáku, poslední zlato patří Švédsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejlepší individuální český výsledek na letošním mistrovství světa přinesl v německém Oberhofu nedělní závod žen na 12,5 km s hromadným startem. Markéta Davidová v něm obsadila páté místo, v disciplíně debutující Tereza Voborníková skončila osmnáctá. Obě reprezentantky připravily o lepší výsledek dvě rány vedle a kroužení po trestném kole. Závěrečný závod přinesl jedenáctou medaili Švédsku v podobě zlata pro Hannu Öbergovou, kterou na stupně vítězů doprovodily Norka Ingrid Tandrevoldová a Francouzka Julia Simonová. Květinový ceremoniál pro šest nejlepších pak byl i za české účasti.

Foto: Lisa Leutner, Reuters

Markéta Davidová na MS v Oberhofu.

Článek

Obě Češky začaly bezchybnou střelbou vleže, spolu s dalšími osmnácti biatlonistkami. Naopak favoritky Simonová, H. Öbergová i Herrmannová-Wicková musely na trestné kolo. Němka se z trablů celý masák nevyhrabala, kroužila celkem pětkrát a cílem projela až na 24. místě.

Po druhé položce zůstalo s nulou na kontě už jen sedm závodnic, mezi nimi i Voborníková. Davidová po jedné chybě musela přidat 150 metrů navíc, na trať se vrátila čtrnáctá, půl minuty za vedoucí Chevalierovou-Bouchetovou z Francie.

Také střelba vstoje se v českém podání odehrála stejně, Voborníková byla čistá a Davidová šla na trestné kolo. Pro obě to znamenalo i stejné pořadí jako po předchozí zastávce.

V čele jela Chevalierová-Bouchetová, pět sekund za ní pak krajanka Simonová. Následovala dvojice H. Öbergová, Tandrevoldová a za ním patnáct vteřin šestičlenná skupinka s Voborníkovou. Do ní se pokoušela dotáhnout na lyžích výborná Davidová.

Závěrečná položka rozhodla o dělbě medailí, před francouzský tandem se dostaly obě Seveřanky. Davidová dala stojku čistě, po odjezdu ze střelnice se ještě vytáhla na konečné páté místo. „Konečně jsem měla hezký pocit ze závodu, i když lepší by byly čtyři nuly ze střelnice. Ale na lyžích mě to bavilo a nakonec jsem spokojená," říkala česká biatlonistka.

O medaile z letošního MS se podělilo jen šest zemí, nejbohatší je sbírka Norska (5-5-3), za ním následuje Švédsko (3-3-5). Česko se po čtyřech letech vrací s prázdnou. „I když nám to na šampionátu necinklo, každý závod jsme tady atakovali medaile a to je důležité," tvrdil sportovní ředitel českého svazu Ondřej Rybář.

MS v biatlonu v Oberhofu - závod žen s hromadným startem
1. H. Öbergová (Švéd.) 36:48,0 (2 tr. okruhy)
2. Tandrevoldová (Nor.) -4,8 (1)
3. Simonová (Fr.) -20,8 (3)
4. Chevalierová-Bouchetová (Fr.) -34,7 (2)
5. DAVIDOVÁ (ČR) -51,4 (2)
6. Knottenová (Nor.) -57,7 (1)
...
18. VOBORNÍKOVÁ (ČR) -1:43,0 (2)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.