Hlavní obsah

Mistrovství světa v biatlonu 2023 Oberhof: Kompletní výsledky českých reprezentantů

Aktualizováno

Nejvýznamnější biatlonová akce se uskutečnila historicky již po třiapadesáté. Mistrovství světa hostil německý Oberhof a to v termínu mezi 8. a 19. únorem 2023. Přečtěte si kompletní výsledkový servis ze světového šampionátu.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Markéta Davidová si jede na MS v Pokljuce pro zlato ve vytrvalostním závodu.

Článek

Českým reprezentantům se nakonec cenný kov z MS přivést nepodařilo. Nejblíže mu byla mužská štafeta v závodě na 4 x 7,5 km, která brala 4. místo. Dalším cenným umístěním je pak 5. místo Markéty Davidové v závodě s hromadným startem. Stejné místo si pak dokázala vyjet i smíšená štafeta ve složení Davidová, Voborníková, Krčmář a Mikyska.

Absolutní králem letošního šampionátu se stal Nor Johannes Thinges Bö, který dokázal opanovat hned pět disciplín. Zlatá sedmička mu unikla pouze mužské štafetě, kde se hvězdní Norové museli sklonit před francouzským kvartetem. Bronz pak Bö bral v posledním závodu MS, kterým byl závod s hromadným startem.

Mezi ženami bylo dělení medailí o poznání vyrovnanější. Nejúspěšnější biatlonistkou se nakonec stala Hana Öbergová ze Švédska, které triumfovala ve vytrvalostním závodě i "masáku". Stříbro přidala ve sprintu a bronz v ženské štafetě. Ojednu medaili méně uzmula Norka Marte Olsbuøvá Røiselandová. Ta se ze zlata radovala díky oběma smíšeným štafetám a bronzu ze "stíhačky".

Výsledky MS v biatlonu 2023

Světový šampionát začal ve středu 8. února smíšenou štafetou. Následovala jednodenní pauza. Páteční odpoledne patřilo sprintu žen, o den později jeli nejkratší závod také muži. V neděli 12. února pak obě kategorie absolvovali stíhací závod.

Po víkendu opět následovalo volno, program se opět rozjel v úterý 14. února vytrvalostním závodem mužů. Stejný závod jely o den později také ženy. Ve čtvrtek 16. února závodily dvojice ve smíšené štafetě. Štafetové závody byly na programu i v sobotu, v poledne odstartovala štafeta mužů, o tři hodiny později štafeta žen. Poslední den MS pak tvořily oba závody s hromadným startem.

Nominace na MS v biatlonu 2023

Muži:
Michal Krčmář
Jonáš Mareček
Tomáš Mikyska
Jakub Štvrtecký
Adam Václavík
Ženy:
Markéta Davidová
Lucie Charvátová
Jessica Jislová - ze zdravotních důvodů odstoupila
Tereza Voborníková
Eliška Václavíková
Tereza Vinklárová

Místo konání

Městečko Oberhof ležící přibližně 800 m n. m. na kraji pohoří Durynský les nejlepší biatlonisty světa přivítá historicky podruhé. Poprvé tomu bylo v roce 2004, kdy se český biatlon musel obejít bez medailových úspěchů. Poslední MS se konalo v roce 2021 ve slovinské Pokljuce, v loňském roce dostala přednost jako vrchol sezony olympiáda v Pekingu.

Oberhof je tradičním pořadatelem závodů v rámci světového poháru v biatlonu. Za oblíbené středisko jej může prohlásit například Gabriela Soukalová, která si z něj v sezoně 2016/2017 odvezla dva triumfy ve sprintu a závodu s hromadným startem, k tomu přidala ještě stříbro ve stíhacím závodě. Vzpomínat na něj může díky 3. místu ve stíhacím závodě sezony 2012/2013 také Ondřej Moravec či Veronika Vítková.

Reklama