Hlavní obsah

Davidová se vytáhla na šestou příčku. Vítězka Eckhoffová už křišťálový glóbus nepustí

Nové město na Moravě
Aktualizováno

Česká biatlonistka Markéta Davidová se v sobotu vytáhla z jedenácté pozice na startu na šesté místo v cíli stíhacího závodu žen při Světovém poháru v Novém Městě na Moravě, když z dvaceti ran poslala mimo terč pouze jedinou a předvedla třetí nejlepší běžecký čas. Od medailové pozice ji dělilo jen dvanáct sekund. Na triumf ve sprintu navázala už dvanáctým letošním vítězstvím Norka Tiril Eckhoffová a už prakticky nemůže přijít o velký křišťálový glóbus.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Úvodní část stíhacího závodu absolvovaly Lucie Charvátová (vlevo) s Markétou Davidovou pospolu.

Článek
Fotogalerie

Se žlutým číslem jedoucí Eckhoffová je na závěr sezony takřka neporazitelná a celou stíhačku se tak držela v čele, k poslední zastávce na střelnici přijela s půlminutovým náskokem a protože nezaváhala, nebylo co řešit. Jelo se o další místa na stupních vítězů, čistou střelbou se na stříbrnou pozici vytáhla Běloruska Alimbekovová, nejlepší biatlonistka do 25 let v seriálu.

Podesáté v desítce

Davidová šla po úvodní ležce na jedno trestné kolo, zbývající tři položky ale dala čistě, což ji vytáhlo už na šesté místo. Víc už ze sebe nedokázala vymáčknout. „Hlava by hrozně chtěla, ale už mě to tělo moc nepouští. Třeba na poslední stojce jsem prostála spoustu času. Nejhorší na tom je, že já si ty střely ani tolik nehlídám, prostě nejsem schopna zastřílet rychleji," říkala česká biatlonistka, která se už podesáté v letošní sezoně dostala do elitní desítky.

Atakovala ji dlouho také Charvátová, jenže při střelbě vstoje měla jen padesátiprocentní úspěšnost a celkově musela na sedm trestných kol, což znamená že si přidala víc než kilometr na lyžích. „Nástřel byl kvůli větru dost divoký. Sama jsem cítila, že na střelnici i při závodě dost spěchám, proto jsem kazila. Většinou to byly těsné rány, ale ve stíhačce se každá chyba trestá, ale propad pořadí byl neúprosný. Taky to nebyl můj nejrychlejší běh," mínila, když projela třicátá cílem

Charvátová doprovodí Moravcovu rozlučku

Tři vteřinky před krajankou doběhla Eva Puskarčíková. „Běh není žádný zázrak, proto jsem se to snažila co nejvíc odpracovat na střelnici a ty dvě rány jsem tam nechat nemusela," líčila. Samy reprezentantky ještě nevěděly, která z nich bude ve hře při nedělních smíšených závodech. Trenéři své rozhodnutí o složení štafety i obsazení mixu dvojic odkládali až do pozdního večera.

Nakonec padl takový verdikt. Štafetu od 10.25 poběží Česko v sestavě Jessica Jislová, Markéta Davidová, Mikuláš Karlík, Michal Krčmář. Ondřej Moravec se pak bude definitivně loučit s kariérou v závodě smíšených dvojic v páru s Lucií Charvátovou.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

SP biatlonistek v Novém Městě na Moravě - stíhačka žen na 10 km
1. Eckhoffová (Norsko) 27:13,6 (1)
2. Alimbekovová (Bělorusko) +34,6 (0)
3. Preussová (Německo) +40,2 (2)
4. Röiselandová (Norsko) +41,6 (2)
5. Wiererová (Itálie) +46,0 (1)
6. Davidová (ČR) +52,6 (1)
7. Hauserová (Rakousko) +1:01,8 (2)
8. Dunkleeová (USA) +1:12,9 (1)
...
29. Puskarčíková (ČR) +2:49,0 (2)
30. Charvátová (ČR) +2,52,4 (7)
49. Jislová (ČR) +4:26,3 (5)
Stav Světového poháru (po 23 z 26 závodů)
1. Eckhoffová (Norsko) 1043
2. Röiselandová (Norsko) 903
3. H. Öbergová (Švédsko) 824
4. Preussová (Německo) 795
5. Wiererová (Itálie) 734
6. Hauserová (Rakousko) 746
7. Alimbekovová (Bělorusko) 652
8. Chevalierová-Bouchetová (Francie) 640
...
10.Davidová (ČR) 622
45. Charvátová (ČR) 129
58. Puskarčíková (ČR) 64
65. Jislová (ČR) 45

Reklama