Hlavní obsah

Davidová si vybavila senzaci, Krčmář stažené půlky. V Oberhofu čekalo překvapení

Disciplínou, do níž v minulosti otiskli čeští biatlonisté výraznou stopu, odstartuje ve středu světový šampionát v německém Oberhofu. Ve 14.45 h (živě na ČT sport, online na Sport.cz) se pustí na kopcovité tratě v okolí místní DKB Ski Areny smíšené štafety. A ta česká bude výrazně omlazená.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Michal Krčmář v nezvykle prosluněném Oberhofu.

Článek

Jako první vyrazí 22letá Tereza Voborníková, následovat bude 26letá Markéta Davidová, po ní nejzkušenější 32letý Michal Krčmář a finišovat bude o devět let mladší Tomáš Mikyska.

Před osmi lety v Kontiolahti slavili Češi světové zlato, všichni členové tehdejšího kvarteta už jsou ale v biatlonovém důchodu. To vzpomínky na tři roky starý bronz z Anterselvy ožily i v Oberhofu. Však pro medaili si jeli i Davidová s Krčmářem, také v Itálii se smíšenou štafetou začínalo.

„Pamatuju si to dobře, tyhle týmové radosti řadím hodně vysoko. Bylo to skvělý, velká senzace, však to nikdo nečekal,“ vybavuje si Davidová. To Krčmářovi naskočily vzpomínky i na nervy při poslední položce, kdy hájil medailové pozice.

„To jsem měl stažené půlky, jak jsem dobíjel. Když se to povedlo, spadl ze mě obrovský kámen, týmový úspěch se vždycky vryje do paměti,“ přitakával.

Obě jasné jedničky českého týmu ale už žijí především současností a šampionátem v mnohdy neoblíbeném Oberhofu. Zatím ale biatlonistům město v Durynském lese ukazuje svoji překvapivě vlídnější tvář. „Je krásně,“ rozhlížela se kolem sebe Davidová.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Markéta Davidová vyhlíží v Oberhofu start světového šampionátu.

„Takhle jsem se v Oberhofu nikdy neprobudil. Když tu bylo jednou hezky, zrovna jsem byl doma s covidem. Hned mají všichni lepší náladu, teď je to tu za odměnu,“ liboval si Krčmář po středečním odpoledním tréninku.

V něm se rozhodovalo o posledním členovi štafety na 4x6 kilometrů. V lednu v Pokljuce, kde skončili Češi sedmí, jím byl Jonáš Mareček, teď si místo vybojoval Mikyska. „Možná rozhodla střelba, protože ta bude ve štafetě klíčová, možná jsem se líbil trenérovi víc i na trati,“ dumal debutant na vrcholné akci.

Zkušenost z olympijského Pekingu už má Voborníková, přesto tuší, že při premiéře na mistrovství světa se jí zmocní nervozita. A tak má před smíšenou štafetou… „Smíšené pocity,“ směje se.

„Mám radost, že jsem se do nominace dostala, ale zároveň trochu strach. Je to velká zodpovědnost a hned rozjížděcí první kolo a já jsem velký stresař,“ přiznává dvojnásobná juniorská mistryně světa.

Předloni byli Češi na mistrovství světa jedenáctí, vloni na olympiádě skončili ještě o příčku níže. Teď se pokusí odstartovat šampionát lepším výsledkem. „Asi nebudeme nejrychlejší štafeta na trati, tak je třeba střílet co nejlíp,“ plánuje Davidová.

Reklama