Hlavní obsah

Davidová zopakovala páté místo, Voborníková zajela kariérní maximum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pátou příčku ze sprintu navázala stejným umístěním ve stíhacím závodě Světového poháru biatlonistek ve slovinském Pokljuce Markéta Davidová, když udělala jedinou chybu na střelnici a patřila mezi špičku i v běhu. Body brala i Tereza Voborníková za 21. místo a Jessica Jislová, která obsadila 32. pozici v cíli. První místo si uhlídala vítězka čtvrtečního závodu na 7,5 km Švédka Elvira Öbergová.

Foto: biatlon Slavík/Český Petr, ČTK

Česká biatlonistka Markéta Davidová na trati v Pokljuce.

Článek

Davidová jako jediná z elitní desítky startovního pořadí chybovala na úvodní ležce, což pro ni znamenalo propad až na deváté místo se ztrátou téměř padesáti sekund na vedoucí Švédku. Öbergová odstřílela celou stíhačku čistě a obstála i v běhu, takže postupně získala v čele takřka půl minutový náskok a bylo jasné, že k triumfu ze sprintu přidá i další pohárové prvenství.

Česká biatlonistka zvládla druhou i třetí položku bez nutnosti trestného kola, což ji vytáhlo na pátou příčku, jen šestnáct sekund za Italkou Wiererovou, Norku Tandrevoldovou a Slovenkou Bátovskou. Tato tříčlenná skupina bojovala o druhé místo, Davidová se k nim snažila dotáhnout.

Všechno ještě zamíchala závěrečná stojka, kterou ze tří biatlonistek pohybujících před Davidovou dala čistě jen Wiererová a řekla si tím o stříbro ze stíhačky. Česká reprezentantka střílela poslední položku pomaleji, ale precizně, takže střelnici opouštěla čtvrtá, jen šest vteřin za vedoucí ženou SP Simonovou z Francie.

Napínavý boj o bronz ještě svedly na posledním kilometru hned tři biatlonistky, k Davidové se Simonovou se přidala zrychlující Bátovská, známější pod dívčím jménem Fialková. Třetí místo nakonec připadlo na lyžích nejrychlejší Francouzce.

Radovat z posunu pořadím se mohly i další české reprezentantky. Tereza Voborníková z dvaceti ran poslala mimo terč jedinou, což znamenalo 150 metrů navíc a celkově posun o devět míst až na 21. v cíli, což je pro ni nové kariérní maximum v SP. Jessica Jislová také s jedním trestným kolem na kontě obsadila 32. příčku. Lucie Charvátová po prodělané nemoci na start nenastoupila.

SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko) - stíhací závody
Ženy (10 km)
1. E. Öbergová (Švéd.) 29:41,6 (0 trest. okruhů)
2. Wiererová (It.) -17,6 (1)
3. Simonová (Fr.) -22,4 (2)
4. Bátovská-Fialková (SR.) -31,0 (2)
5. Davidová (ČR.) -34,7 (1)
6. Perssonová (Švéd.) -36,2 (1)
...
21. Voborníková -2:30,6 (1)
32. Jislová (všechny ČR) -3:15,2 (1)
Průběžné pořadí SP (po 10 z 21 závodů)
1. Simonová 606
2. E. Öbergová 575
3. Hermannová-Wicková (Něm.) 432
4. Tandrevoldová (Nor.) 413
5. Wiererová 411
6. Perssonová 404
7. Davidová 383
...
35. Jislová 84
44. Voborníková 50
71. Václavíková (ČR) 2

Reklama

Související témata: