Hlavní obsah

Fillon Maillet po vítězném hattricku ze stíhačky získal žluté číslo, Štvrtecký dosáhl jen na dva body

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Potřetí za sebou vyhrál v letošní sezoně stíhací závod Světového poháru biatlonistů Francouz Quentin Fillon Maillet a prvenství v německém Oberhofu mu pomohlo i do čela celkové klasifikace seriálu. V boji o křišťálový glóbus vede o dvanáct bodů před krajanem Emilienem Jacquelinem, jenž ve stíhačce protnul cíl až sedmnáctý.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Český biatlonista Jakub Štvrtecký.

Článek

Loginov díky bleskově zvládnutým položkám vleže zvýšil svůj náskok v čele už na padesát vteřin na Samuelssona, který startoval ze čtrnáctého místa, ale při ležkách rovněž nechyboval na střelnici. Na třetí příčku poskočil ze sedmého místa na startu další Nor T. Boe, s nímž drželi krok ještě další Rus Babikov a Němec Lesser.

Krčmář se při první ležce vyhnul trestnému kolu, když se mu během sílícího sněžení vyplatilo odložit druhou ránu. Zlepšil se tak o pět míst oproti třicátému na startu. Jenže při druhé zastávce na střelnici se dopustil tří chyb a propadl se až na 47. místo.

Dostal se před něj i krajan Štvrtecký, jenž vleže pokaždé minul jeden terč a se startovním číslem 42 zůstával na hraně čtvrté desítky, Václavík si hned na úvod přidal 450 metrů na trestném kole, čímž se zřítil z 36. příčky na pětapadesátou pozici.

Vedení Loginova neohrozilo ani trestné kolo po třetí položce. Čistě ji odstřílel jen lídr Světového poháru Jacquelin, který se tak vrátil na druhou pozici na startu, ale s odstupem pětačtyřiceti vteřin. Za ním se pak hnali Lesser a Samuelsson, na něž se postupně dotáhl i další Francouz Fillon-Maillet, jenž začal dvěma chybami, ale všechny další položky už dal za nulu.

Loginov poslední střelbu dost nelogicky hodně uspěchal, musel třikrát kroužit po trestném kole. Dostali se tak před něj hned dva biatlonisté. Filon Maillet, za nímž jel o osm sekund zpět skokan stíhačky Samuelsson. Rusovi na třetím místě ještě dýchali na záda dva Norové Lägreid a T. Boe a ve finiši se také oba dostali před Loginova. Jacquelin si stupně vítězů naprosto odstřelil třemi špatnými výstřely na závěr.

Z českého tria Štvrtecký bohužel dodržel tradici jedničky při každé střelbě i vstoje, až zrychlením na posledním kilometru tak zachránil umístění v bodované čtyřicítce. Stejnou bilanci jedné rány mimo terč měl při obou stojkách také Krčmář, který se ale nemohl opřít o tak dobrý běh. Nakonec se před něj o dvě příčky dostal i krajan Václavík, jenž dojel na 44. místě.

Světový pohár biatlonistů - stíhací závod na 10 km v Oberhofu
1. Fillon-Maillet 36:48,3 (2)
2. Samulesson (Švédsko) +9,9 (1)
3. T. Boe (Norsko) +15,6 (3)
4. Lägreid (Norsko) +15,7 (4)
5. Loginov (Rusko) +18,5 (4)
6. Rees (Německo) +44,9 (3)
7. F. Claude (Francie) +51,8 (2)
8. Lesser (Německo) +55,1 (3)
------
39. Štvrtecký (ČR) +3:30,0 (4)
44. Václavík (ČR) +3:54,7 (5)
46. Krčmář (ČR) +4:00,1 (5)
Stav Světového poháru po 11 závodech
1. Fillon Maillet (Francie) 461
2. Jacquelin (Francie) 449
3. Samuelsson (Švédsko) 425
4. T. Boe (Norsko) 404
5. Christiansen (Norsko) 378
6. Lägreid (Norsko) 344
7. J. Boe (Norsko) 343
8. Latypov (Rusko) 336
-----
30. Krčmář (ČR) 127
65. Štvrtecký (ČR) 16
79. Václavík (ČR) 5

Reklama

Související témata: