Hlavní obsah

Třetí dávka? Nemůžu riskovat, říká olympijský vítěz v biatlonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimní olympijské hry v Pekingu se kvapem blíží. Ve světě, nejen v tom sportovním, však stále rostou obavy z rychle se šířících nových variant koronaviru. Organizátoři akce se snaží udělat všechno pro to, aby snížili riziko nákazy u sportovců. O to samé se snaží i olympijské výbory jednotlivých účastnických zemí. Ten švédský nyní přišel s návrhem třetí dávky očkování pro sportovce ještě před odjezdem na hry. Švédský biatlonista Sebastian Samuelsson tuto možnost však striktně odmítl.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švéd Sebastian Samuelsson.

Článek

Čtyřiadvacetiletý olympijský vítěz ze štafety z Pchjongčchangu považuje očkování třetí dávkou za velké riziko kvůli možným vedlejším účinkům. Švédský olympijský výbor přišel s tímto návrhem až měsíc před olympiádou, což je podle Samuelssona pozdě.

Biatlonista je očkovaný dvěma dávkami vakcíny a už po druhé dávce měl obtíže. „Už tehdy jsem cítil, že mě to dost ovlivnilo," řekl. „Trénink se nevyvíjel dobře, takové přerušení si teď, tak blízko olympiády, nemůžu dovolit," dodal stříbrný medailista ze stíhacího závodu z olympiády z roku 2018.

V letošní sezoně už stál ve světovém poháru čtyřikrát na stupních vítězů. Doma v Östersundu si v obou sprintech dojel pro první místo, ve stíhačce byl druhý. Je logické, že před Pekingem, kde bude útočit na cenné kovy, nechce riskovat zdravotní komplikace. Po olympiádě však o posilující dávce bude přemýšlet.

Aktuální podmínky má mezinárodní biatlonová federace přísně nastavené. Pravidelně probíhá testování závodníků a všichni žijí v uzavřených bublinách, což potvrdila i další švédská hvězda Hanna Öbergová.

„Schůzky s týmem máme přes videohovory, na pokojích jsme po jednom," říká. Sami závodníci si dávají velký pozor, aby neonemocněli. Před odletem do Číny se musí prokázat dvěma negativními testy za sebou.

Reklama

Související témata: