Hlavní obsah

Historické zlato. Mladí čeští biatlonisté jsou mistry světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští biatlonoví dorostenci Jonáš Kabrda, Daniel Malušek a Ferdinand Jansa se v kazašském Ščučinsku stali mistry světa ve štafetě na 3x7,5 km a postarali se v týmové disciplíně o vůbec první české zlato v této věkové kategorii. Ve sněhové vichřici potřebovali jen třikrát dobíjet, 19 štafet přitom muselo minimálně jednou na trestné kolo. Historický úspěch dokonal v posledním kole Jansa, který předstihl finišmana německé štafety Alberta Engelmanna. Bronz putuje do Norska.

Foto: www.facebook.com/biatlon.cz, Facebook

Čeští biatlonoví dorostenci (zleva) Ferdinand Jansa, Daniel Malušek a Jonáš Kabrda se stali v kazašském Ščučinsku mistry světa ve štafetě.

Článek

"Je to pro mne nesmírně emotivní. Startuji na svém prvním mistrovství světa a hned přišel s týmem takový úspěch," svěřil se v interview pro oficiální stránky juniorského šampionátu finišman české štafety Jansa. Německého soupeře, který mu po poslední střelbě utekl zhruba o 40 metrů, dostihl a definitivně se od něho odpoutal v závěrečném stoupání.

"Na vrcholu jsem mu odjel a rychle upaloval do cíle," popsal český mladík a trenér Luděk Burian ho pro server biatlon.cz doplnil: "To, co předvedl Ferda v posledním okruhu, z toho nás mrazí ještě teď. To nebyla otázka výkonnosti, ale vůle, neuvěřitelně silné hlavy. Ferda pak Němce úplně zlomil." Vyčerpaný německý finišman dojel nakonec do cíle se ztrátou 21,3 sekundy.

Famózní střelbu předvedl na druhém úseku Malušek, čtvrtý z vytrvalostního závodu, jenž v hustém sněžení ani jednou na střelnici neminul. Naopak Norům odstřelil šanci na zlato finišující Sivert Gerhardsen, který musel na tři trestná kola. Seveřané měli nakonec od vítězného českého týmu odstup 1:26 min.

"Závod byl strašně náročný množstvím sněhu, které padalo z mraků. Úplná sněhová bouře. Za takových podmínek zvládnout střelbu za 0 + 3 v celém závodě je prostě bomba. A my máme zlato! Je to totální euforie!," chválil své svěřence Burian.

Kabrda, Malušek a Jansa se postarali o teprve čtvrtou zlatou medaili pro český biatlon v dorostenecké kategorii. Poslední českou šampionkou byla dosud Veronika Vítková, jež v roce 2006 vyhrála v americkém Presque Isle vytrvalostní závod.

Štafetový závod dorostenek na 3x6 km opanovaly mladé Němky, před Itálií a Norskem. Česká štafeta ve složení Anna Kulhánková, Ilona Plecháčová a Valerie Křížová doběhla sedmá.

Reklama