Hlavní obsah

Jislové stačila čistá střelba na šestnácté místo a Teplé na body. Davidová selhala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Všech deset ran poslalo do terče při pátečním sprintu Světového poháru v Otepää jen osm biatlonistek, z toho dvě české reprezentantky. Jessice Jislové to stačilo na šestnáctou příčku v cíli a Elišce Teplé až na 36. místo, což jsou pro ni premiérové body v kariéře. Bodovala rovněž Lucie Charvátová, která byla v cíli jednatřicátá. Totální selhání při úvodní položce vleže předvedla Markéta Davidová, která při ní vyrobila čtyři chyby a skončila z reprezentačního kvinteta nejhůř, na 49. pozici. Z prvenství se radovala Francouzka Julia Simonová, i když musela na trestné kolo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Markéta Davidová ve sprintu v rámci Světového poháru

Článek

Jislová navázala bezchybnou střelbou na svou skvělou stíhačku v Kontiolahti, kde obsadila sedmé místo. V estonském Otepää si na trati 7,5 km udržela stoprocentní přesnost při práci s malorážkou, ale měla až 35. běžecký čas. „Mně asi tolik na střelnici nefoukalo, proto jsem dala zase obě položky čistě. Ani jsem nad nimi moc nepřemýšlela, udělala jsem si to svoje a dopadlo to pěkně. Chtělo to mít ještě trochu lepší pocit z běhu, ale na víc v tento okamžik nebylo," líčila pro Českou televizi.

Teplá by své starty v pohárovém seriálu lehce spočítala na prstech jedné ruky. „Docela jsem se po nástřelu bála, jak dám položky. Vůbec bych neřekla, že zvládnu závod s nulou. Když už se to povedlo, tak jsem se vyždímala úplně do mrtva. Startovala jsem úplně poslední z 87 biatlonistek a hned od úvodního kilometru, kde začíná kopec, mě to dost bolelo. Ale můžu být spokojená," mínila 23letá biatlonistka.

Nejlépe si na lyžích z reprezentační pětice počínala Charvátová, musela ale na čtyři trestná kola. „Byly to dnes hodně zvláštní podmínky na střelnici, těžko se četl vítr. Potkalo to i mě, měla jsem rány dost nevyzpytatelné. Jsou tady i hodně táhlá stoupení. Když se ale cítím dobře na trati, tak mi zase nesedne střelba, takže celkově je to takové neslané, nemastné," přemítala.

Když Davidová vleže minula první dvě rány, upravovala mířidla, ale i tak střílela mimo terč. Další chybu přidala ještě vstoje a s padesátiprocentní úspěšností ze střelnice. skončila hluboko v poli poražených. v sobotu má šanci na reparát v závodě na 12,5 km s hromadným startem pro elitní třicítku SP, do nějž se kvalifikovala ještě s Jislovou.

Pětadvacetiletá Simonová se po předposledním sprintu sezony mohla poprvé v letošní zimě radovat z individuálního vítězství. Dosud skončila čtyřikrát druhá, teď to stříbrné prokletí zlomila. Francouzka ještě při návratu z trestného kola ztrácela na čelo 11 sekund, na posledních dvou kilometrech najela na všechny soupeřky téměř půl minuty.

Životní úspěch zapsala díky čisté střelbě druhá Němka Voigtová a bronz brala rovněž bezchybná Norka Knottenová. Naopak se žlutým číslem startující vedoucí žena seriálu Norka Röiselandová udělala dvě chyby a v cíli ji patřilo desáté místo.

Sprintu se zúčastnily také ukrajinské sestry Horodné, které se připojily k českému týmu. Sedmnáctiletá Olena obsadila při svém debutu 85. místo, o tři roky starší Julii patří 82. příčka „Poslední dva týdny byly pro nás velice náročné z psychického i fyzického hlediska. Po útěku z Ukrajiny jsme pořád na cestách," řekla Olena.

Start mezi nejlepšími světovými biatlonistkami, zatímco elitní ukrajinští závodníci Julia Džymová a Dmytro Pidručnyj bojují na frontě, obě vnímají jako poselství. "Máme povinnost dát všem vědět, že ukrajinský národ nemůže být zlomen," řekla Julia Horodná.

Výsledky SP v biatlonu v Otepää
Ženy - sprint (7,5 km ženy):
1. Simonová (Fr.) 20:45,8 (1 trest. okruh)
2. Voigtová (Něm.) -11,0 (0)
3. Knottenová (Nor.) -12,8 (0)
4. Hermannová (Něm.) -16,1 (1)
5. Tandrevoldová (Nor.) -21,9 (1)
6. H. Öbergová (Švéd.) -23,0 (1)
7. Chevalierová-Bouchetová (Fr.) -24,6 (1)
8. E. Öbergová (Švéd.) -33,5 (2)
9. Hauserová (Rak.) -34,2 (1)
10. Röiselandová (Nor.) -35,5 (2)
...16. Jislová -53,6 (0)
31. Charvátová -1:41,3 (4)
36. Teplá -1:49,1 (0)
43. Puskarčíková -2:04,3 (2)
49. Davidová (všechny ČR) -2:13,4 (5)
Průběžné pořadí SP (po 18 z 22 závodů):
1. Röiselandová 759
2. E. Öbergová 665
3. Alimbekavová (Běl.) 589
4. H. Öbergová 586
5. Hauserová 552
6. Wiererová (It.) 528
...12. Davidová 423
19. Jislová 351
69. Charvátová 33
71. Puskarčíková 30
88. Voborníková a Vinklárková (obě ČR) obě 12
98. Teplá 5

Reklama

Související témata: