Hlavní obsah

Karlík držel naději do poslední střelnice, tam ale shořel jako další Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hluboko v poli poražených skončili čeští biatlonisté v olympijském závodě na 20 km. Na nejdelší trati hraje důležitou roli střelba, kterou ale reprezentanti moc nezvládli. Mrzet to musí zejména Mikuláše Karlíka, který dal tři položky čistě, ale závěrečnou stojku neustál. Zapsal při ní tři trestné minuty a obsadil 31. místo, přesto byl nejlepším z Čechů. Zlato získal Francouz Quentin Fillon-Maillet.Sledujte od 9:30 v podrobné online reportáži na Sport.cz.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Biatlonista Mikuláš Karlík během vytrvalostního závodu na OH v Pekingu.

Článek

Karlík před závěrečnou položkou nahlížel do elitní šestky. Jenže při poslední položce udělal tři chyby a přišel tím o životní úspěch. Trenér Ondřej Rybář na střelnici jen smutně zakroutil hlavou. Kdyby český benjamínek trefil o jednu víc, vešel by se alespoň do dvacítky.

Největším trumfem měl být Michal Krčmář, jenže po čisté ležce nechal vstoje nezasažený jeden terč, což ho vzdálilo boje o první desítku. Při třetí zastávce udělal tři chyby a tím bylo po šancích na úspěšný výsledek. Krčmářovi se 59. místem v cíli vzdálila i vidina startu v závěrečném masáku.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Jakub Štvrtecký na trati vytrvalostního závodu.

„Absolutně nevím, co se na druhé ležce stalo. Rány byly těsné, jenže terče nespadly. Dobrá nebyla ani běžecká stránka, jenže teď už to nezměním," uvedl v České televizi Krčmář, jenž celkově nasbíral na střelnici pět trestných minut, stejně jako krajan Jakub Štvrtecký.

„Všechno jsem nachytal při stojkách, kde se s padesátiprocentní úspěšností fakt závodit nedá," říkal pro ČT Štvrtecký. Milan Žemlička na střelnici zaváhal jen dvakrát, ale v běhu patřil mezi úplně nejslabší.

Norský matador Tarjei Boe zvládl tři čisté položky, ale úplně poslední ranou při stojce si odstřelil medaili. Na ni ale dosáhl bratr Johannes, přestože při úvodní položce jednou minul terč a další chybu ještě udělal při závěrečném pobytu na stavu.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Michal Krčmář na střelnici během vytrvalostního závodu.

Dvě trestné minuty nachytal i Francouz Fillon-Maillet, který ale strávil na koberci méně času, hlavně byl excelentní na lyžích. Bral tak zlato, své první individuální z velké akce. Naopak stoprocentně si na střelnici počínal Bělorus Anton Smolskij, ale v cíli byl o čtvrt minuty pomalejší. Také pro něj je olympijské stříbro maximem. Rusa Cvetkova, jenž jel s číslem jedna, dělily od bronzu jen tří vteřiny.

Zimní olympijské hry v Pekingu – 20 km biatlonistů
1. Fillon-Maillet (Francie) 48:47,4
2. Smolskij (Běl.) +14,8 (0)
J. Boe (Norsko) +31,1 (2)
4. Cvetkov (ROC/Rus.) +34,9 (1)
5. Gow (Kanada) +1:05,6 (1)
6. Doll (Německo) +1:07,1 (2)
7. Rees (Německo) +1:21,6 (1)
8. T. Boe (Norsko) +1:29,6 (1)
----
31. Karlík (ČR) +4:08,9 (3)
59. Krčmář (ČR) +6:40,5 (5)
62. Žemlička (ČR) +6:56,9 (2)
65. Štvrtecký (ČR) +7:05,3 (5)

Reklama