Hlavní obsah

Katastrofa. Nejskandálnější biatlonový závod, soptí komentátoři v Ruhpoldingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úvodní závod zastávky biatlonového Světového poháru v německém Ruhpoldingu poznamenal kuriózní výpadek proudu, který ovlivnil i průběh samotného vytrvalostního závodu mužů na 20 km. Zástupci biatlonové unie IBU diskutovali, zda by se kvůli tomu neměl výsledek závodu anulovat, ale nakonec zůstal v platnosti. Nicméně na adresu organizátorů na místě padala dost silná slova.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Přišel Sturla Holm Laegreid kvůli výpadku proudu o triumf v Ruhpoldingu?

Článek

Kvůli výpadku elektřiny zhasla mimo jiné obří obrazovka v areálu, ale i osvětlení střelnice, ale televizní diváci rovněž přišli o obrázky.

I komentátor televize TV2 a legenda tohoto sportu Ole Einar Björndalen frustrovaně rozhodil rukama, když zčernala obrazovka.

„A všechno je pryč. To je úplný horor, horor," rozčiloval se na komentátorském stanovišti jeho kolega ze stanice NRK Stabrun Smith.

„Tohle je nejskandálnější průběh biatlonového závodu, na kterém jsem kdy byl," pokračoval norský žurnalista.

"To je katastrofální," ulevil si i Marius Skjelaek z TV, když z monitorů zmizel obraz.

„Zoufalost. Mohl jsem odjet domů a vůbec tu nemusel být. Najednou proud znovu naskočil a mohli jsme chvíli komentovat. Pak to zase spadlo. Docela parodie," lamentoval Björndalen.

Výpadek světel na střelnici pochopitelně znepříjemnil situaci i závodníkům. Doplatil na něj třeba i průběžně druhý muž celkového hodnocení SP Sturla Holm Laegreid, který při výpadku minul poslední ránu, což ho možná připravilo o vítězství nebo minimálně o pódium, na němž první dvě příčky obsadili jeho krajané Johannes Thingnes Bö a Vetle Sjastad Christiansen.

„Střelba mi šla dobře, cítil jsem, že ji mám pod kontrolou. Pak se ale při poslední střelbě setmělo a měl jsem problém s viditelností terče. Tak to je, bohužel, smůla," mrzelo v cíli čtvrtého Laegreida.

Osmý Michal Krčmář však výpadku proudu velkou váhu na výsledky závodu nepřikládal. „Trochu mě to překvapilo. Když jsem přejížděl, bylo všude zhasnuto a na terčích bylo tmavo. Snažil jsem se to však nevnímat. Byla trochu horší viditelnost, ale nemyslím si, že by to mělo efekt na výsledek střelby. Spíše to byla kuriozita, kterou jsem ještě v kariéře nezažil," uvedl český reprezentant pro Českou televizi.

I přes energetický kolaps se ale díky záložnímu zdroji podařilo organizátorům udržet v chodu časomíru a pořadí závodu. „Alespoň výsledky se nám takto podařilo zachránit. Situace je velmi nešťastná. Tohle nechcete, aby se stalo. Zatím neznáme příčinu výpadku," uvedl sportovní ředitel IBU a bývalý závodník Daniel Böhm.

Reklama

Související témata:
Výpadek
Elektřina