Hlavní obsah

Kolos za milióny? Komfort pro biatlonisty i ochrana před vážnou nemocí

Jablonec nad Nisou
Aktualizováno

Z pravé strany návěsu se smějí Ondřej Moravec, Michalové Šlesingr s Krčmářem, Eva Puskarčíková a Veronika Vítková, na druhé straně září i tvář Gabriely Koukalové s křišťálovým glóbem. A uvnitř komfort, kterým české biatlonové hvězdy stáhnou náskok konkurence. „Ale samotný návěs není garancí, že výsledky půjdou ještě nahoru," upozornil šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář při představení servisního kamiónu, jenž bude doprovázet tým po štacích Světového poháru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový servisní kamión českých biatlonistů.

Článek
Fotogalerie

Kolos za 4,6 miliónu korun za zimu najezdí zhruba 15 000 kilometrů a znamená výraznou úsporu času pro servismany. V kamiónu na začátku sezóny skladují na 350 párů lyží, které už nebudou muset překládat na každém závodě do servisních buněk. Podobně vybaveno je nyní ve Světovém poháru dalších šest zemí, český kamión je ale ještě propracovanější.

Když dojede na místo, návěs se dá roztáhnout do šířky, a tak mají čtyři servismani dost místa na práci. „Lyže můžeme mít hned za sebou, což je ideální. A můžeme se chystat na další svěťák už před cestou," pochvaluje si šéf českých servismanů Tom Žídek.

Velkým přínosem kamiónu je ale i ochrana zdraví servismanů před chemickými výpary. Uvnitř totiž je odsávání par, které v mnohých servisních buňkách chybí. „Nikdo pořádně neví, co výpary můžou způsobovat, ale s rakovinou za dvacet let skončit nechceme. A když si někteří letití servisáci nechali dělat krevní testy, hodnoty byly strašlivé," přiznává Žídek.

Reklama

Související témata: