Hlavní obsah

Krčmář chválí české dříče. Být v MS v těchto podmínkách jinde, tak jezdíme na kolečkových lyžích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I vzhledem k rozdílům, které byly po sprintu mezi první desítkou a tou druhou, se z toho ve stíhačce nedal pro Michala Krčmáře vykouzlit zásadní posun. A když se k tomu přidaly tři chyby na střelnici, z toho dvě na poslední položce, bylo z toho zlepšení o jedinou příčku. „Když už ta dvojka měla přijít, asi přišla v dobrý moment. Kdyby se to stalo v jiném závodě, bolelo by to mnohem víc,“ řekl v neděli osmnáctý Krčmář.

Už si šampionát užívám a vnímám ho pozitivně, říká Michal Krčmář. Cítím se líp, ale ještě je přede mnou spousta práceVideo: Sport.cz

 
Článek

11/2_MS Biatlon

Michale, jaký to byl dnes závod?

Myslím si, že jsem to měl pod kontrolou. Taktika nebyla špatně zvolená, postupně jsem se posouval. Před poslední stojkou se mi přibližovaly i přední pozice, ale udělal jsem ony dvě chyby. Pátá rána mě mrzí, to jsem nečekal. Mně přišlo, že to byl zásah. Ale stalo se a na kdyby se ve sportu nehraje. Naštěstí mě to ve finále nestálo tolik pozic dozadu. Můžu litovat, že jsem se neposunul dopředu, ale nepropadl jsem se.

Celý den pršelo, jaké byly podmínky na trati?

Déšť, co tady je, víceméně nevnímáme, to v závodě nehraje žádnou roli. Musím smeknout před organizátory. Jsou neskuteční, že v těch podmínkách, které panují, dávají trať pořád do kupy, že se na ní dá závodit. Je široká, je tvrdá. Smekám před nimi. Včera jsem psal i klukům, co tady jezdí v rolbách, že jim moc děkujeme. Na rovinu říkám, kdyby byl za těchto podmínek šampionát kdekoli jinde, tak dneska už jsme na kolečkových lyžích. Klobouk dolů! Já si toho vážím, že můžeme furt závodit, i když žádné hezké podívání to není.

Na mužský sprint se dokonce musela částečně měnit trať. Vnímali jste to?

Dneska z těch tří dosavadních závodů byla ta podmínka nejtvrdší, nejlepší. Trať je sice špinavá, nevypadá moc vábně, ale zase dnes byla opravdu nejpevnější. Závod byl o dost příjemnější než včerejší sprint, i co se týká fyzických sil. Takže v tomhle ohledu dneska dobré závodění.

Stíhačka mužů na 12,5 kilometrůVideo: Česká televize

Máte dobrý pocit, že po smíšené štafetě přišel druhý dobrý závod?

Já si tady nebudu dělat alibi, že chodím a plácám se po prsou s 19. a 18. místem. Potom, co jsem ve své kariéře zajel, dokázal, to určitě není tak, že bych se za to nosil na ramenou. Ale na druhou stranu, furt to jsou výsledky do dvacítky a myslím, že to má velkou kvalitu. Moje fyzická připravenost není vůbec špatná. Včera jsem měl osmnáctý běžák, kdy Norové a Francouzi byli odskočení s lyžemi. Trošku se trápím na střelnici, časově tam nechávám vteřinky. Máme před sebou druhý týden, mám teď dva dny na to, abych zkusil ukrojit pár vteřin hlavně při ležce. Myslím, že stojky jsou v pořádku, tam to tlačit dopředu nemusím. Cítím to pozitivně a slibuju, že budu bojovat o to, abych ještě zajel lepší výsledek, než jsou ty dva.

Na vytrvalostní závod jste se vždy uměl zkoncentrovat, že?

Jo, ale nemůžu se tím nechat svázat. Vytrvalostní závod tady bude složitý. Trať je tu náročná, je to dvacet kilometrů. Při třetí a čtvrté položce už lidem budou docházet síly a chyby budou přicházet hlavně z únavy. Na tohle se chci hodně připravit. Bude to chtít dobře rozvrhnou síly, takticky to dobře pojmout.

Mrzí mě ty ležky, byly to čistě moje chyby, litoval jinak spokojený Tomáš Mikyska. V závěru ho vyhecovali fanoušciVideo: Sport.cz

Ulevilo se vám, že máte už mnohem lepší vyhlídky k závodu s hromadným startem?

Lhal bych, kdybych to v hlavě neměl. Je to další závod na domácí půdě navíc. Spíš před tím sprintem to ve mně bylo, protože jsem ho chtěl dobře založit, aby základ byl dobrý. Pak se z toho odvíjí stíhačka. Po smíšené štafetě jsem se opravdu vrátil k úplným základům. Hlavně musím pracovat sám se sebou. Já tady rozhodně nejsem v laufu, že bych jel na vlně, ale každá rána, každý můj zásah je hodně odpracovaný. Můžu říct, že na lyžích se necítím úplně špatně, že tu sílu mám, ale na střelnici teď forma není.

Co říkáte na další z mnoha vítězství Johannese Thingnese Böa poté, co byl po těsném druhém místě v sobotním sprintu poněkud kyselý?

S jeho kvalitou a připraveností to má takhle nastavené. To je člověk, který je nastavený jenom na první místa. Já mu to ve finále přeju. Já mám rád lidi, kteří překonávají rekordy, boří historické milníky.

Nový biatlonový fanoušek Petr Švancara. Střelba je jako penalta ve fotbale, ale oni jich tam mají pětVideo: Sport.cz

V čem spočívá ta převaha Francouzů a Norů?

Musím dodat, že dnes to bylo úplně jiné. Byli jsme mnohem víc konkurenceschopní. Kdyby to byl včerejší závod, je to mnohem veselejší a pozice je jiná. Je to závod od závodu. Nemyslím si, že to je v materiálu. Je to spíš o tom, že bez fluoru se pořád hledají nějaké varianty. Kluci v kamionu různě zkouší, vymýšlí, pracují ve dne v noci. Je vidět, že dneska udělali krok dopředu, že ty lyže byly o kus lepší. Myslím si, že je to tím, jak se změnily podmínky.

Je to v Novém Městě specifické?

Když jsme se bavili před sezonou, jestli ten fluor bude hrát roli, tak jsme se shodovali, že to bude v teple a na mokrém sněhu, což je tady poprvé v sezoně. A je to vidět. Francouzi se chytli od začátku, Norové se hledali první závody. Ale od té doby mají lyže fantastické. Podívejte na Němce, celou sezonu řádili a najednou jsou na rovině s námi. Přelívá se to nahoru dolů, Italové jsou tam taky najednou s námi. Jezdí se mnou Giacomel, který mi ujížděl v Oberhofu, Ruhpoldingu. Medaile jsou neskutečně vysoko, ty jsou pro ty Nory asi ložené. Ale kolem desítky je nás třicet pětatřicet kluků, kteří chtějí o tu desítku bojovat a můžou se tam podívat.

Reklama