Hlavní obsah

Krčmář při loučení čtrnáctý, po malém glóbu sáhl doma nečekaně Nor Bakken

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Třetí nejlepší výsledek zimy zapsal při závěrečném vystoupení na Světovém poháru biatlonistů Michal Krčmář, jenž závod na 15 km s hromadným startem na norském Holmenkollenu dokončil na čtrnáctém místě. Zvítězil domácí Syvert Bakken, jenž premiérovou sezonu v seriálu završil ziskem malého křišťálového glóbu za masák. Krčmář se letos umístil lépe jen v Östersundu, kde byl čtvrtý ve stíhačce a potom v lednu v Anterselvě sedmou příčkou v závodě s hromadným startem. Celkově to pro něj znamená 28. pozici v konečném hodnocení Světového poháru, kterému jasně kraloval Francouz Quentin Fillon Maillet.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Michal Krčmář v akci.

Článek

Krčmář, jenž sobotní stíhačku odstřílel úplně bezchybně, začal další čistou položkou a byl jedenáctý. Václavík se vrátil z trestného kola na 27. místě a za sebou měl lídra celkového pořadí Fillona Mailleta, jenž na úvod kroužil dvakrát.

Vedení se ujal domácí Lägreid útočící ještě na konečné druhé místo v sériálu. Po další ležce s ním udrželi krok jen krajané Christiansen, Bakken a Norův velký rival v celkovém pořadí Samuelsson.

Krčmář se sice hodně zdržel na střeleckém stavu, ale všechny rány poslal do terče a dál jel na hraně elitní desítky. V této disciplíně debutující Václavík si znovu neodpustil 150 metrů navíc, což mu neumožnilo zlepšit pořadí.

Při stojce za to vzal Švéd Samuelsson, jenž z čelní skupiny odstřílel nejrychleji a čistě. Na trestné kolo nemuseli ani domácí Bakken s Christiansenem, na trati ale zaostávali přes deset sekund. Krčmář po dvou chybách opouštěl střelnici až dvacátý, ale poslední stojku už dal znovu čistě. Nakonec se vmáčkl až na 14. místo v cíli.

Mezitím Samuelsson absolutně nezvládl závěrečnou položku, poslední tři rány poslal mimo terč a mohl zapomenout na medailovou pozici z masáku a pohoršil si i celkově. Ve finiši byl nejrychlejší Bakken, což mu přineslo zisk malého křišťálového glóbu za disciplínu hromadný start. Lägreid i druhým místem v cíli poskočil na druhé místo celkově. Samuelsson skončil až jedenáctý.

Osmadvacetiletý Václavík doběhl svůj první masák v kariéře symbolicky na 28. místě, což mu v konečném pořadí SP pomohlo k posunu na 52. pozici představující pro něj životní maximum. Získal během zimy víc bodů než za předchozích sedm let dohromady.

Světový pohár biatlonistů na Holmenkollenu - 15 km s hromadným startem
1. Bakken (Norsko) 38:31,2 (0)
2. Lägreid (Norsko) +0,5 (2)
3. Jacquelin (Francie) +13,4 (2)
4. Lesser (Německo) +21,6 (2)
5. Nawrath (Německo) +31,5 (1)
6. Christiansen (Norsko) +44,8 (0)
7. Fillon Maillet (Francie) +48,4 (3)
8. Zobel (Německo) +49,2 (1)
-----
14. Krčmář (ČR) +1:36,2 (2)
28. Václavík (ČR) +3:34,6 (5)
Konečné pořadí Světového poháru
1. Fillon Maillet (Francie) 984
2. Lägreid (Norsko) 736
3. Samuelsson (Švédsko) 717
4. Christiansen (Norsko) 708
5. Jacquelin (Francie) 706
6. T. Boe (Norsko) 601
7. Desthieux (Francie) 590
8. Doll (Německo) 557
-----
28. Krčmář (ČR) 332
52. Václavík (ČR) 88
58. Štvrtecký (ČR) 77
100. Karlík (ČR) 2

Reklama

Související témata: