Hlavní obsah

Krčmář skvěle střílel a před OH má nadějnou formu!

Podruhé v sezoně se vešel do elitní desítky. O výbornou střelbu se mohl opřít Michal Krčmář při závodě na 15 km s hromadným startem na Světovém poháru v italské Anterselvě. Udělal jedinou chybu, až při závěrečné položce. Takovou bilanci už měl jen vítězný Němec Benedikt Doll. Bohužel Krčmář v běhu na nejlepší ztrácel a sám připustil, že se nepovedlo namazání lyží. Nicméně sedmé místo v cíli z generálky před olympijským Pekingem je solidním příslibem.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Český reprezentant Michal Krčmář.

Článek

Na start masáku se nakonec nepostavil lídr disciplíny Francouz Jaquelin, chyběli i další dva z elitní desítky celkové pohárové klasifikace Švéd Samuelsson či Rus Loginov. Brzy po začátku nasadil zběsilé tempo Johannes Thingnes Boe, který po první střelbě sice musel na trestné kolo, přesto se držel v čele.

Obě ležky zvládli čistě pouze tři závodníci, k české radosti patřil mezi ně i Krčmář, jenž tak po druhé zastávce opouštěl střelnici na šestém místě. Ale na trati bylo znát, že lyže mu tolik nejedou. S nulou jeli i nejbližší pronásledovatelé suverénního Nora, Němec Doll a Francouz Guigonnnat.

Krčmářovým trumfem se ale stala střelba, protože bezchybně dal i následující položku vstoje, což ho posunulo na pátou pozici. Všichni tři nejlepší z průběžného pořadí masáku museli na trestné kolo. Boe tak zůstal v čele, dvanáct sekund za ním jel Doll, na třetí místo se vytáhl Nor Lägreid.

Doll zvládl čistě poslední položku a měl i dost sil pro finiš, zatímco J. Boe udělal další chybu a navíc i běžecky uvadal. Závěrečnou stojku ovlivnil i trochu poryv větru, v něm poslal jednu ráno mimo terč také Krčmář. „Byly najednou opravdu těžké podmínky, z toho jsem vybruslil ještě perfektně," mínil český reprezentant.

Ze střelnice odjížděl ve čtyřčlenné skupině bojující o čtvrté místo, ale ze všech měl nejpomalejší lyže. Cíl tak protnul na sedmém místě, což je pro něj po čtvrté příčce ze stíhačky v Östersundu druhý nejlepší výsledek sezony.

„Sedmé místo je pěkný výkon, ale těžko se to soudí. Na trati to nebylo úplně ono, jak by si představoval hlavně Michal," uvedl pro Českou televizi asistent trenéra Aleš Ligaun. „Na trati byl problém, vůbec mi to nejelo," naznačil Krčmář, že tentokrát nevyšla příprava lyží.

„Za celou sezonu jsem neřekl proti servisu ani píp. Kluci odvádějí perfektní práci... Ale bohužel dneska nám lyže bouchly. Společně se daří, společně se nedaří," konstatoval s nadhledem Krčmář.

Nejlepší z českých mužů po dohodě s trenéry zřejmě vynechá nedělní štafetu, kterou by měli obstarat Žemlička, Štvrtecký, Václavík a Karlík. „Masák byl asi skutečně mým posledním startem před Pekingem," připustil Krčmář.

Světový pohár biatlonistů v Anterselvě - 15 km mužů s hromadným startem
1. Doll (Něm.) 37:14,9 (1)
2. J. Boe (Norsko) + 31,3 (3)
3. Lägreid (Norsko) +1:28,8 (3)
4. Guigonnat (Francie) +1:34,7 (2)
5. Bakken (Norsko) +1:35,2 (3)
6. Seppälä (Finsko) +1:42,1 (3)
7. Krčmář (ČR) +1:54,1 (1)
8. Fillon Maillet (Fr.) +1:55,5 (6)
Pořadí SP (po 15 z 22 závodů):
1. Fillon Maillet 636 bodů
2. Jacquelin (Francie) 501
3. T. Boe (Norsko) 486
4. Samuelsson (Švédsko) 484
5. J. Boe 440
6. Christiansen (Norsko) 434
7. Lägreid 432
8. Loginov (Rusko) 413
-------
29. Krčmář (ČR) 199
72. Václavík (ČR) 29
78. Štvrtecký (ČR) 16

Reklama

Související témata: