Hlavní obsah

Krčmářova bídná střelba vzala českému páru naději. Norský fenomén popáté zlatý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Závod smíšených dvojic je disciplína, v níž se českým biatlonistům na MS nedaří a platilo to bohužel i letos v Oberhofu, kde pár Tereza Voborníková, Michal Krčmář obsadil až čtrnácté místo. Doplatil nejen na třináct dobíjení, ale především na tři trestná kola v podání Krčmáře. Už páté zlato ze šampionátu v tomto roce získal Johannes Thingnes Boe, jenž tvořil vítězný norský mix s Marte Röiselandovou. Na stupně vítězů je doplnili Rakušané a Italové.

Foto: Lisa Leutner, Reuters

Michal Krčmář na střelnici

Článek

Sprinterský závod, který rozhoduje především rychlost a přesnost střelby, začal pro českou dvojici velmi dobře. Voborníková svou první položku odstřílela čistě, což vysunulo reprezentantky na páté místo. Jenže při stojce musela nedávná juniorská světová šampionka třikrát dobíjet. „Přijela jsem tam až moc zadýchaná a nepohlídala si ani proměnlivý vítr," litovala.

Krčmáře posílala do akce z dvanácté pozice s odstupem 40 sekund na čelo, které ovládly favorizované páry Itálie, Švédska, Rakouska a Norska. Český biatlonista se rychle snažil dojet ztrátu na lyžích, jenže počínání na střelnici vůbec nezvládl.

Foto: Lisa Leutner, Reuters

Tereza Voborníková na MS v Oberhofu.

U obou položek musel použít všechny tři náhradní náboje, po ležce ale i tak musel na dvě trestná kola, z nichž se vracel až dvacátý. „Totálně jsem to nezvládnul. Snažil jsem se rychle dobíjet, ale všechny rány byly moc dole," mrzelo Krčmáře. „Asi moc chtěl a nekoukalo se na to vůbec dobře," zalitoval trenér Jiří Holubec.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Český biatlonista Michal Krčmář v akci

Když se dostaly podruhé na trať ženy, utrhlo se vpředu trio Norsko, Rakousko a Itálie, které se také podělilo o medaile. Voborníková se mohla opřít o střelbu. Vleže potřebovala jen jeden náhradní náboj, vstoje byla úplně bezchybná a dokázala český mix posunout z devatenáctého na patnácté místo. Jenže manko na nejlepší bylo více než dvouminutové. „Byla jsem dost nervózní, pro mě to byl první singl mix na světové scéně," připustila.

Také Röiselandová při své závěrečné položce vstoje nepotřebovala dobíjet a zdálo se, že získala pro Norsko rozhodující náskok v útoku na zlato. A nic na tom nezměnilo ani trestné kolo, které si neodpustil J. Boe po položce vleže. Boe svým pátým triumfem z letošního mistrovství historicky předčil krajany Björndalena i Svendsena a také Francouze M. Fourcadea, kteří v minulosti brali z jednoho šampionátu čtyři zlaté medaile. Röiselandová se díky celkově třináctému titulu osamostatnila v čele ženských tabulek před Němkou Neunerovou.

Krčmář ke konci hodně riskoval, ležku dal na pět ran a ještě se dostal do hry o desáté místo, vstoje si ale neodpustil trestné kolo a byla z toho až čtrnáctá příčka v cíli. Nejlepším dosavadním výsledkem českých reprezentantů v této disciplíně na vrcholných akcích tak zůstává deváté místo z MS 2019. Tehdy se o něj postarali Eva Puskarčíková a Ondřej Moravec.

MS v biatlonu – závod smíšených dvojic v Oberhofu:
1. Röiselandová, J. Boe (Norsko) 35:37,1 (1+6)
2. Hauserová, Komatz (Rakousko) +13,8 (0+6)
3. Vittozziová, Giacomel (Itálie) +51,0 (2+9)
4. H. Öbergová, Samuelsson (Švédsko) +1:16,4 (1+12)
5. Jeanmonnotová F. Claude (Francie) +1:21,9 (1+12)
6. Schneiderová, Nawrath (Německo) + 1:30,7 (1+12
7. Klemenčičová, Fak (Slovinsko) +1:38,1 (0+8)
8. Stremousová, Makarov (Moldavsko) +2:00,8 (0+7)
9. Tomingasová, Siimer (Estonsko) +2:24,8 (1+9)
10. Minkkinenová, Hidensalo (Finsko) +2:27,2 (2+13)
...14. VOBORNÍKOVÁ, KRČMÁŘ (ČR) +2:47,7 (3+13)

Reklama