Hlavní obsah

Davidová má volno, volba padla na mládí. I když se Voborníková do závodu nehrnula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Žádný prostor pro odpočinek, hned po nejnáročnějším závodě na šampionátu čeká biatlonistky spolu s jejich mužskými kolegy smíšená štafeta dvojic (ve čtvrtek od 15.10). Jaké duo postaví Češi? Ani jedna z elitních Češek se po odjetých 15 kilometrech do závodu nehrnula, ale nakonec by se po boku Michala Krčmáře měla postavit Tereza Voborníková.

Foto: Lisa Leutner, Reuters

Tereza Voborníková v Oberhofu při závodě na 15 km.

Článek

Oberhof (od našeho zpravodaje) ‑ Ve Světovém poháru podobné dilema nenastává, smíšená štafeta dvojic neboli single mix se jezdí ve stejný den jako klasická smíšená štafeta, a tak týmy často nasazují až své třetí nejlepší muže a ženy.

V programu mistrovství světa má nejmladší disciplína vyhrazený svůj vlastní den, a tak týmy většinou nasadí to nejlepší, co mají. Na startu můžeme čekat norského fenoména Johannese Böa, Švédové postaví vítězku vytrvalostního závodu Hannu Öbergovou spolu se Sebastianem Samuellsonem.

I nejlepší Čech Michal Krčmář po vytrvalostním závodě potvrdil, že by absolvoval kompletní program na šampionátu, pokud se tým rozhodne nasadit to nejlepší ‑ tedy buď Markétu Davidovou, nebo Terezu Voborníkovou.

A ani jedna se o start úplně nehlásila. Davidová není v optimální zdravotní ani běžecké pohodě. „Mám ráda výzvy, ale nevím, jestli tohle není zbytečně velké sousto,“ líčila. Dvaadvacetiletá Voborníková zase absolvuje první světový šampionát a hned všechny disciplíny, navíc jí vytrvalostní závod nesedl.

„Doufám, že se mě singl mix štafeta netýká. Už by těch závodů bylo hodně a s tou disciplínou nemám na téhle úrovni zkušenosti. Radši bych to přenechala těm zkušenějším,“ vyprávěla.

Ale volba padla na ni. „Terka z toho bude mít trošku obavy, ale určitě tu má formu a na střelnici je velmi stabilní. A v téhle disciplíně musí být střelba rychlá a přesná. Navíc se jede menší okruh, který by jí měl sedět,“ vysvětloval volbu sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář.

Reklama