Hlavní obsah

Mikyska v masáku čtrnáctý, norskému fenoménu vyfoukli šesté zlato Švédové

Aktualizováno

Ze tří českých biatlonistů na startu závěrečného závodu MS na 15 km s hromadným startem dopadl nejlépe nejmladší z nich, teprve 23letý Tomáš Mikyska. Začal vleže s jednou chybou, další tři položky ale měl čisté a v cíli z toho bylo vyrovnané kariérní maximum v podobě 14. místa.

Foto: biatlon Slavík/Český Petr, ČTK

Čeští biatlonisté (zleva) Michal Krčmář a Tomáš Mikyska při závodě s hromadným startem na mistrovství světa v Oberhofu.

Článek

Další dva reprezentanti v masáku vyhrazeném třiceti nejlepším z letošního mistrovství světa doplatili na špatnou střelbu, Jakub Štvrtecký po šesti trestných kolech dojel dvaadvacátý a Krčmář, který chyboval dokonce sedmkrát, obsadil až 27. místo.

Nor Johannes Thingnes Boe i svůj sedmý start na MS proměnil v medaili, ale kýžené šesté zlato to nebylo. Po stříbru ze štafety bral bronz, když v neděli po poledni před ním skončili dva Švédové, přičemž na střelnici stoprocentní Sebastian Samuelsson slavil zlato.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Nor Johannes Thingnes Boe získal na mistrovství světa v Oberhofu sedm medailí. Pět zlatých, jednu stříbrnou a jednu bronzovou.

Čtrnáct závodníků odstřílelo úvodní položku čistě, všichni tři čeští reprezentanti ale museli na trestné kolo a seřadili se za sebe od 22. místa s půlminutovým odstupem na vedoucího Nora Lägreida. Jen těsně za krajanem se držel J. Boe usilující o šesté zlato z letošního šampionátu, ale na druhé položce ho zdržela jedna rána mimo terč.

Klesl tak na šesté místo, ale nechal za sebou rovněž chybujícího Lägreida a brzy se dotáhl do špičky. V čele se díky stoprocentní střelbě držel Švéd Samuelsson. Z českého tria zvládl druhou ležku bez chyby jen Mikyska, který byl šestnáctý.Štvrtecký se z trestného kola vrátil na 23. místě a Krčmář, jenž si musel přidat dokonce 300 metrů, vyjel na trať až šestadvacátý se ztrátou minutu a půl, což mu bralo šanci na solidní výsledek.

Po třetí zastávce na střelnici, kdy už byla na řadě stojka, se dostal J. Boe do vedení před stále čistým Samuelssonem a dalším Norem Lägreidem, který ale ztrácel už sedmnáct sekund.Mikyska přidal další nulu, čímž si polepšil už na 14. místo, naopak Štvrtecký a Krčmář zapsali další dvě chyby a zůstali ve spodních patrech výsledkové listiny.

J. Boe ale poslal poslední ránu mimo terč, zatímco za ním figurující Švédové Samuelsson a Ponsiluoma byli bezchybní a Norovi oba ujeli.

Mikyska završil stíhačku další čistou stojkou, a přestože neuspěl ve finiši tříčlenné skupinky o 12. místo, dosáhl pro sebe skvělého výsledku při premiéře v této disciplíně. Už jsem na trati moc nemohl, přece jenom se na mě projevila únava, tak ještě že mě takhle podržela střelba. Přitom při stojce jsem měl docela zmrzlé prsty a pořádně necítil spoušť. Snažil jsem se ale na nic nemyslet," líčil pro Českou televizi.

Mistrovství světa v biatlonu - 15 km mužů s hromadným startem v Oberhofu:
1. Samuelsson (Švédsko) 36:42,8 (0)
2. Ponsiluoma (Švédsko) +9,6 (2)
3. J. Boe (Norsko) +38,8 (3)
4. Lägreid (Norsko) +55,8 (2)
5. Rastorgujevs (Lotyšsko) +1:07,3 (3)
6. Fillon-Maillet (Francie) +1:10,9 (2)
7. Stadler (Švýcarsko) +1:11,1 (0)
8. F. Claude (Francie) +1:26,4 (2)
9. T. Boe (Norsko) +1:31,2 (4)
10. Seppälä (Finsko) +1:31,3 (2)
----
14. MIKYSKA (ČR) +1:46,2 (1)
22. ŠTVRTECKÝ (ČR) +2:57,9 (6)
27. KRČMÁŘ (ČR) +4:06,1 (7)

Reklama