Hlavní obsah

SESTŘIH: Po Francouzkách zcela ovládli sprint Norové, Češi nestíhali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zatímco v pátek se světový šampionát proměnil v ženském sprintu ve francouzské mistrovství, v sobotu pro změnu v Novém Městě na Moravě čeští organizátoři uspořádali „mistrák“ Norům. Ve sprintu na 10 kilometrů vládlo severské království, když se mistrem světa stal Sturla Holm Laegreid. Jen o tři a půl vteřiny za ním byl Johannes Thingnes Bö a třetí skončil jejich krajan Christiansen. A Češi? Daleko. Nejlepším byl navzdory pouze jedné chybě Michal Krčmář na 19. místě.

Sprint mužů na 10 kilometrůVideo: Česká televize

 
Článek

Krčmář vybíhal půlminutu za biatlonovým králem Johannesem Böem. Důležité bylo, že se nenechal vybláznit, na střelnici přijel o něco zpět a i díky koncentraci a delší přípravě skolil všech pět terčů. Nicméně i s nulou ztrácel na lídra 27 vteřin. A po stojce, kde zapsal jednu chybu, jeho manko na nejlepšího narostlo o další minutu.

„Když vypustím Francouze a Nory, tak byly lyže v pořádky. Tyto dva státy jsou odskočené, to je holý fakt, žádné stěžování. Musíme pracovat, abychom se jim dorovnali. Bylo to náročné psychicky, ale jsem rád, že jsem to zvládnul. Není to špatná pozice do stíhačky, i když jsou tam velké rozdíly,“ řekl Krčmář. Skončil 19., ovšem na Laegreida ztratil skoro dvě minuty.

Radost nepřinesl ani Jakub Štvrtecký, jenž zahájil střelbu dvěma chybami, podobné to bylo i u Jonáše Marečka. „Byl to nejtěžší závod v životě. Trať byla tak pomalá, že jsem toho už po prvním kole měl dost,“ uvedl Štvrtecký.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz, biatlon.cz

Michal Krčmář během sprintu mužů na 10 km v

Až Tomáš Mikyska, který solidně pálil už při smíšené štafetě, dal napěchované Vysočina Aréně zase „českou“ naději. Na stojce však jednou minul. „První dvě kola jsem si říkal, že se mi jede v pohodě, ale při třetím jsem absolutně neměl z čeho brát,“ uvedl Mikyska pro Českou televizi. On skončil 33., Štvrtecký 41. a Mareček 58. Všichni tak postupují do nedělní stíhačky.

To na čele to byla dlouho francouzsko-norská přetahovaná. Nakonec ale závod ovládli favorizovaní Norové. Laegreid vytěžil z toho, že narozdíl od Johannese Bö nechyboval a měl i přehled o jeho výsledném čase, což se projevilo v závěrečném sprintu.

Mimochodem, Norové měli v první sedmičce pět(!) závodníků, probil se mezi ně pouze čtvrtý Francouz Perrot a pátý Švéd Samuelsson. A dá se čekat, že i v nedělní stíhačce to bude hlavně o nich.

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě:
Muži - sprint (10 km):
1. Laegreid 25:23,9 (0 tr. okruhů)
2. J. T. Bö -3,5 (1)
3. Christiansen (všichni Nor.) -18,6 (1)
4. Perrot (Fr.) -28,9 (1)
5. Samuelsson (Švéd.) -36,6 (0)
6. T. Bö (Nor.) -37,5 (2)
...19. KRČMÁŘ -1:52,6 (1)
33. MIKYSKA -2:31,5 (1)
41. ŠTVRTECKÝ -3:04,1 (3)
58. MAREČEK (všichni ČR) -3:35,2 (3)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.