Hlavní obsah

SESTŘIH: Vive la France! Ženskému biatlonu vládne Francie, Davidová v masáku patnáctá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzské biatlonistky potvrdily svou nadvládu na světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě. Titul získaly v šesti ze sedmi klání, do kterých zasáhly. Ten poslední přinesl závod s hromadným startem, v němž si suverénně počínala Justine Braisazová-Bouchetová. Markéta Davidová před zraky prezidenta Petra Pavla třikrát chybovala na střelnici a skončila patnáctá.

SESTŘIH: Závod biatlonistek s hromadným startem na MSVideo: Česká televize

 
Článek

Jak bylo v ženské kategorii v Novém Městě na Moravě zvykem, závod od počátku režírovaly Francouzky. Po první střelbě byla ve vedení Julia Simonová, po jejím boku ze stadionu v napěchované Vysočina Areně odjížděla krajanka Justine Braisazová-Bouchetová. To Markéta Davidová patřila do druhé poloviny závodnic, které na úvodní ležce chybovaly, a musela tak na jedno trestné kolo.

To stejné ji potkalo i při druhé střelecké položce, což ji srazilo – navzdory solidnímu běhu – do třetí desítky pořadí s minutovým mankem na Braisazovou-Bouchetovou. Ta měla v polovině závodu 20vteřinový polštář, pronásledovaly ji Italka Vittozziová a Simonová.

Na první stojce si Francouzka připsala svou třetí nulu a jen navýšila náskok na více než půlminutu, což ji dodávalo klid před poslední položkou. Davidová znovu zapsala „jedničku“ a definitivně ztratila naději na výsledek v první desítce.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva český prezident Petr Pavel a prezident Mezinárodní biatlonové unie  Olle Dahlin sledují mistrovství světa biatlonu.

Zápletku v boji o zlato nepřinesla ani závěrečná střelba. Braisazová-Bouchetová skolila všechny terče, po tom posledním se usmála, neboť věděla, že více než půlminutový náskok už nelze ztratit. Druhá skončila Italka Lisa Vittozziová, která na Vysočině získala zlato ve vytrvalostním závodě, třetí byla další Francouzka Lou Jeanmonnotová.

Davidová se díky nule na čtvrté střelbě posunula na 15. místo. „Na střelnici to bylo mrzuté. U stojky mě mrzí poslední rána a jsem ráda, že jsem to zakončila nulou. O víkendu je tady kulisa neskutečná a moc děkujeme fanouškům, že nás tady skoro dva týdny podporovaly,“ řekla Markéta Davidová.

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě - závody s hromadným startem:
Ženy (12,5 km):
1. Braisazová-Bouchetová (Fr.) 34:37,2 (0)
2. Vittozziová (It.) -31,2 (0)
3. Jeanmonnotová -56,7 (1)
4. Simonová (obě Fr.) -1:24,9 (3)
5. Voigtová (Něm.) -1:29,7 (0)
6. Hauserová (Rak.) -1:36,9 (1)
...15. DAVIDOVÁ (ČR) -2:28,8 (3).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.