Hlavní obsah

Na tohle se připravit nedá, přiznala Charvátová. Davidová smekla před skvělou Voborníkovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I s dvěma trestnými okruhy se dá vyhrát, ovšem musíte mít v sestavě takové rychlíky jako Francouzky. Pro české biatlonistky znamenalo 300 metrů navíc a dvanáct dobíjení sedmé místo. Byť se ženská štafeta na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě v počátku vyvíjela tak nadějně…

Ach, ty podmínky na střelnici. Když střelci jako Jessica musí na trestné kolo…, děly se tam hrozný věci, říká Markéta DavidováVideo: Sport.cz

 
Článek

„Musím smeknout před Terkou, která to rozjela neuvěřitelně,“ poklonila se Markéta Davidová kolegyni Tereze Voborníkové. Ta dostala více než 27 000 diváků na tribunách, kde nebylo k hnutí, do varu.

Ani jedno dobíjení a živý projev na trati rezultovaly v předávku na pátém místě, ale v těsném kontaktu s bronzovou pozicí. „Já si to užívala už na startu. I jsem zamávala fanouškům. Věděla jsem, že to je pro mě poslední závod, a byla jsem úplně klidná,“ popisovala své rozpoložení ve 23 letech nejmladší členka týmu.

SESŘIH: Štafeta žen 4×6 kmVideo: Česká televize

A vůbec zle to nevypadalo ještě po první položce té nejzkušenější, Lucie Charvátové. Však se ocitla i na druhém místě! Jenže obávaná střelba vestoje přinesla vystřízlivění z medailových nadějí. Ani tři náboje navíc nestačily, Charvátová musela na trestné kolo.

„Cítila jsem na sobě od rána velkou nervozitu a popasovat se s tím před takovým davem v Novém Městě je dvakrát náročnější. Neustála jsem to a čím víc času jsem na střelnici trávila, tím obtížnější to bylo,“ přiznávala Charvátová, která na šampionátu nebyla ve střelecké pohodě ani v předchozích závodech.

A i když před startem mistrovství světa věřila, že s tlakem domácího publika umí pracovat, bouřící kotel jí přinesl nervy navíc. „Pro mě jsou stojky a štafety náročné, ať závodíme kdekoliv. Tady je to umocněné atmosférou. V tréninku nepřesvědčíte 25 000 lidí, aby vám přišli dělat takový bordel, na to se připravit nedá,“ uvědomovala si.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Lucie Charvátová na trati štafety

Davidová pak vytáhla Češky na chvíli do elitní šestky. „Ale mrzí mě, že jsem to vždycky nedobila na první dobrou,“ zalitovala, že na obou položkách musela využít dva náhradní náboje.

Finišmanka Jessica Jislová potvrdila pověst kvalitní střelkyně na první položce, ale vestoje, kdy se povětrnostní podmínky zhoršily, se ani ona nevyhnula trestnému kolu.

„Trošku mě varoval vítr už při příjezdu na stadion, takhle silný tu byl poprvé. I tohle mi sebralo síly a pak mě to při stojce doběhlo,“ zalitovala. V posledním kole se před ní dostala ještě polská finišmanka Joanna Jakielová.

„Maličko jsme se tu trápily s lyžemi. I když to není tolik vidět na výsledcích, sil to bere strašně moc. A je velký rozdíl, když někdo jede všechny závody na perfektních lyžích jako Francouzky, a když se někdo trápí,“ viděla Jislová.

Češky tak v Novém Městě na Moravě potvrdily standard této sezony, když byly ve Světovém poháru vždy mezi šestým a osmým místem. „Vždycky říkám, že do osmého místa je to přijatelný výsledek, protože osm silných štafet tu je. Ale v průběhu závodu jsme mířily výš, mrzí mě, že jsem tou ranou odstřelila o místo dvě lepší výsledek,“ litovala Jislová.

Ostatně třeba čtvrté Estonky ukázaly, že bez trestného kola se dá bojovat o medaili i s papírově silnějšími týmy. „Už bylo vidět v několika závodech, že běžecky to od nás zase tak špatné není, ale musíme dobře střílet. A v sezoně jsme jely trestné kolo skoro pokaždé,“ zalitovala Voborníková.

Reklama