Hlavní obsah

SESTŘIH: Medaile nebyla daleko! Trestná kola ale Češky srazila na sedmé místo. Zlato má Francie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První půlhodinu to vypadalo tak nadějně, české biatlonistky se držely na medailových pozicích, jenže pak přišla obávaná střelba ve stoje, po které Lucie Charvátová musela na trestné kolo. A když k tomu na posledním úseku Jessica Jislová přidala další, skončily Češky na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě ve štafetě sedmé. Může je to hodně mrzet, protože medaile rozhodně nebyla nedosažitelná. Titul navzdory dvěma(!) trestným kolům získaly Francouzky.

SESTŘIH: Štafeta žen 4×6 kmVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Českou štafetu tradičně rozbíhala Tereza Voborníková a vedla si bravurně. První střelbu zvládla bez dobíjení a odjížděla sedmá, při stojce rovněž ustála tlak, a byť odložila poslední ránu, tak znovu nemusela opravovat. Byla šestá, v jejím závěrečném kole ji dokonce diváci vybičovali k posunu na třetí příčku, aby nakonec Lucii Charvátové předávala jako pátá necelých 25 vteřin od suverénní Francouzky Jeanmonnotové.

„Zahodila jsem na startu veškerou nervozitu a řekla si, že si svůj poslední závod tady užiji. Jsem ráda, že jsem to předala v kontaktu a dvě nuly mě moc těší. Stojky jsem se bála, protože na nástřelu si se mnou vítr dělal neplechu, ale snažila jsem o tom moc nepřemýšlet,“ říkala Voborníková.

Gabriela Soukalová uvedena do Síně slávy. Oslavila to zpěvemVideo: IBU

Jestli česká štafeta měla nějaké obávané místo, byl to právě druhý úsek, na kterém nastoupila Charvátová. Té se v Novém Městě na Moravě prozatím nedařilo, ona byla ze svých výkonů tuze zklamaná. Na ležce sice musela dvakrát dobíjet, i tak odjela v kontaktu s nejlepšími, protože Francouzka Chauveuauová kvůli trestnímu kolo prohospodařila půlminutový náskok.

Chvíli byla i druhá, jenže pak přijela na obávanou stojku, nepřesné zásahy naskakovaly a bylo z toho trestné kolo. Z třetího místa tak následoval propad na 10. příčku s minutovým mankem na senzační lídryně z Estonska. „Na trati jsem se to snažila nepřepísknout. Na střelnici ale v kombinaci velké nervozity a nestabilních povětrnostních podmínek to bylo těžší, než jsem čekala. Na položkách jsem strávila spoustu času. Ke konci na stojce jsem cítila třes a už to neustála,“ přiznala Charvátová.

Nic ale nebylo ztraceno, protože nevyzpytatelný vítr měnil na střelnici často pořadí. Ovšem Markéta Davidová tentokrát při střelbě chybovala, na ležce i na stojce dvakrát dobíjela, když se ji oprava nepovedla napoprvé. A tak ztráta narůstala, byť kvůli potížím ostatních (Norka Lieonová musela na dvě trestná kola) se posunula na šesté místo.

„Mrzí mě, že jsem to dobíjela nadvakrát. Byly to moje zbytečné chyby. Diváci byli skvělí, nebyl slyšet vlastní dech. Masakr,“ uvedla Davidová.

Před posledním úsekem vedly Francouzky, které zpět do čela vytáhla Braisazová-Bouchetová. Navíc předávala Julii Simonové, jež má na Vysočině fantastickou formu. Ustála i tři dobíjení na stojce. Francouzky tak získaly v Novém Městě na Moravě další zlato, druhé byly Švédky a na třetím místě skončily Němky.

Jessica Jislová musela po stojce na trestné kolo a závěru se propadla na sedmou příčku. „Myslím, že nás ta kola budou hodně mrzet, protože stupně byly hodně blízko,“ uvedl pro Českou televizi sportovní ředitel biatlonistů Ondřej Rybář. „Zklamaní budeme všichni.“

Mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě (Žďársko) - štafety:
Ženy (4x6 km):
1. Francie (Jeanmonnotová, Chauveauová, Braisazová-Bouchetová, Simonová) 1:15:00,8 (2 trest. okruhy + 11 dobíjení)
2. Švédsko (Magnussonová, Perssonová, H. Öbergová, E. Öbergová) -38,3 (1+12)
3. Německo (Hettichová-Walzová, Grotianová, Voigtová, Schneiderová) -1:14,2 (0+9)
4. Estonsko -1:40,1 (0+11)
5. Ukrajina -2:08,8 (0+10)
6. Polsko -2:14,6 (0+3)
7. ČESKO (Voborníková, Charvátová, Davidová, Jislová) -2:22,7 (2+12).

Reklama