Hlavní obsah

Nebudete mít šanci, varuje Bö i české biatlonisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běžecká dominance norských biatlonistů a biatlonistek zejména na posledních testovacích závodech s hromadným startem v Sjusjöenu naplno odhalila, jak velké rozdíly panují těsně před startem sezony Světového poháru ohledně zvládnutí přípravy lyží bez již zakázaných fluorových vosků. Ukázala se zející propast mezi Nory a zbytkem konkurence, kterou vedle českých reprezentantů tvořili především Němci a Italové. Rozdíl šokoval i samotné Seveřany, které děsí, že atraktivita sportu zmizí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Norský biatlonista Johannes Bö.

Článek

Norové v neděli hromadně předjížděli na trati své konkurenty a bylo zřejmé, že disponují úplně jinou kvalitou přípravy lyží než ostatní. „Není šance jim konkurovat. S lyžemi jsou o kus před ostatními. S Němci a Italy jsme na tom jakžtakž srovnatelně, ale proti Norům neměl nikdo šanci,“ uznal na stránkách serveru biatlon.cz kouč českých mužů Michael Málek.

Trápení zahraničních závodníků s hrůzou sledovala i legenda tohoto sportu Ole Einar Björndalen. „Vypadalo to až směšně, bylo hrozné se na to dívat. Stál jsem u trati a viděl jsem, jak třeba Němci jedou do kopce rychle, ale z kopce vůbec nestíhali,“ vrací se Björndalen k nedělnímu dění s odstupem v rozhovoru pro list Dagbladet.

Máte tu závodníky jako Benedikt Doll, Johannes Kühn nebo Roman Rees z Německa, kteří jsou velmi dobří, ale proti Norům neměli nárok,“ pokračoval.

Závod s hromadným startem ovládl Johannes Thingnes Bö před svým bratrem Tarjeiem a i za nimi byl další zástup Norů.

„Ty ostatní národy se musí pořádně dostat na sníh a nové produkty dobře otestovat. A jenom ti, co odvedou opravdu tvrdou práci, mohou uspět,“ myslí si Björndalen.

„Pokud ale ostatní státy nedokážou najít řešení v nejbližších dnech, budou bez šance,“ pronesl Johannes Thingnes Bö na adresu konkurence včetně českých reprezentantů.

Norští muži v minulé sezoně SP posbírali 60 pódiových umístění. Jejich největší rival, Francie jich měla 24. V hodnocení národů byli o více než tisíc bodů před Francií.

„Takhle jednoznačně dominovat, to není pro sport dobré. Musíme dostat nahoru hlavně Němce,“ smál se Björndalen. „Německo je motor celého biatlonového cirkusu. Hlavní sledovanost biatlonu je v Německu, kde sídlí i významní partneři IBU. Je to Německo, Německo a zase Německo. To ono tenhle sport pohání,“ dodal.

Reklama