Hlavní obsah

Ostuda na biatlonovém MS. Tohle je katastrofa, kroky svazu nechápu, kroutí hlavou legenda

Za celou sezonu neabsolvovali jediný závod a nezvládli ani pořádně trénovat, přesto se čínští biatlonisté přijeli na MS do Oberhofu měřit s nejlepšími. A podle toho to zatím také vypadá. „Tohle je katastrofa,“ kroutí nechápavě hlavou biatlonová ikona Ole Einar Björndalen.

Foto: China biathlon

Biatlon je v Číně na ústupu. Ilustrační foto.

Článek

Právě norská legenda spolu s životní partnerkou a rovněž bývalou úspěšnou biatlonistkou Darjou Domračevovou působili u čínské reprezentace především s cílem připravit tamní závodníky na olympiádu v Pekingu. Po ní se zřejmě zájem v nejlidnatější zemi světa o tento sport vytratil a svaz se rychle rozloučil i se slavným trenérským duem.

Na MS Čína přesto svoji reprezentaci vyslala. Ve středu se postavila na start závodu ve smíšených štafetách. Jako jediný z 26 zúčastněných týmů však neměl za sebou v sezoně ani jeden start. To ostatně platí o čínských závodnících i na individuální úrovni.

Číňané byli už na druhém úseku předjeti o kolo a ze závodu tak museli být staženi.

„Po olympiádě v Pekingu čínský svaz zredukoval investice do biatlonu. Ten tak v podstatě úplně zmizel. V téhle sezoně mají mizerné podmínky. Žádný letní nebo podzimní trénink. Na celou reprezentaci mají jednoho trenéra a jednoho člověka na mazání lyží. Tohle není adekvátní příprava," popisoval Björndalen pro televizi TV2 aktuální stav čínského biatlonu.

Podle něj jsou čínští závodníci v Oberhofu v dost nekomfortní situaci. „Je to pro ně katastrofa. Trpím spolu s nimi a vůbec nerozumím krokům tamního svazu. S tou přípravou, kterou čínští závodníci prošli, budou mít tady na mistrovství světa obrovské problémy," má jasno Björndalen.

Čínští biatlonisté mohou na šampionátu startovat jen na základě toho, že loni nastoupili ve Světovém poháru a na olympijských hrách.

Reklama

Související témata: