Hlavní obsah

Panika a totální fiasko. Kam to střílel? Švédové se vzpamatovávají z biatlonové noční můry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédští biatlonisté zažili start do sezony jako z říše snů. Po individuálních triumfech Hanny Öbergové a Martina Ponsiluomy během Světového poháru ve finském Kontiolahti však přišlo tvrdé vystřízlivění v mužské štafetě, kterou ve čtvrtek totálně pohřbil na prvním úseku zkušený Peppe Femling.

Foto: Profimedia.cz

Peppe Femling zazdil švédskou štafetu hned na prvním úseku.

Článek

Když po druhé zastávce na střelnici musel na dvě trestná kola, bylo jasné, že pro Seveřany je závod ztracený. „Dobrou noc, Švédsko," odháněl i diváky od přímého přenosu Ola Bränholm, komentátor televize SVT, která popisovala závod jako „noční můru".

Hned v přímém televizním vstupu po Femlingově debaklu se chytal za hlavu střelecký kouč švédského týmu Jean-Marc Chabloz. „Mám moc malou tabuli, abych ukázal, kam Peppeho rány mířily. Bohužel. Připadalo mi, že začal panikařit," glosoval Chabloz snažení svého svěřence, který pálil opravdu hodně mimo.

„Byl tam problém hned od začátku položky. Vůbec se nedokázal dostat do rytmu," pokračoval trenér.

Femling svým bídným výkonem „nakazil" i své kolegy a Švédové tak končili s nejhorší střeleckou bilancí celého startovního pole v podobě 14 dobíjení a tří trestných kol.

„Vaří to ve mně. Přitom jsem začal přesně tak, jak jsem chtěl, ležka byla v pohodě, stojka byla špatná od úplného začátku. Nevím proč. Když se začnou věci vyvíjet špatně, člověk se dostane pod tlak," vysvětloval 30letý Femling.

Foto: Vesa Moilanen, ČTK/AP

Nor Vetle Sjaastad Christiansen v čele štafety na SP v Kontiolahti.

A neměl vysvětlení ani proto, že mířil tak špatně, že nebylo možné ani vystopovat dopad jeho střel. „Nevím, co na to říct. Nebylo to dobré," smutnil.

Naprostou zkázu švédského týmu dokázal alespoň kosmeticky vylepšit hvězdný Sebastian Samuelsson, který finišoval na desáté příčce.

Reklama

Související témata: