Hlavní obsah

Prostitutky, úplatky a krytí ruských podvodů. Exšéf biatlonu byl obviněn z korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý šéf světového biatlonu Anders Besseberg byl obviněn z rozsáhlé korupce. Podle norské jednotky na potírání ekonomické kriminality Ökokrim norský funkcionář v čele Mezinárodní biatlonové unie IBU deset let přijímal úplatky. Informaci přinesla televize NRK a další norská média. Besseberg obvinění odmítá.

Gabriela Soukalová (vlevo) měla vůči Andersi Bessebergovi výhrady již v roce 2017.

Článek

Podle vyšetřovatelů přijímal dnes 77letý Nor úplatky ve formě luxusních hodinek, prostitutek a loveckých zážitků i trofejí a také vozu BMW X5, který v Norsku užíval mezi roky 2011 a 2018. Obvinění se vesměs shoduje s poznatky, s nimiž přišel Ökokrim už ve fázi vyšetřování.

„Ökokrim věří, že má dostatek důkazů o systematickém přijímání úplatku obžalovaného během deseti let," uvedla státní zástupkyně Marianne Djupeslandová.

Bessebergův obhájce Christian B. Hjort naživo s médii zatím nekomunikoval, nicméně k obvinění vydal prohlášení.

„Besseberg trvá na tom, že se nikdy nenechal uplácet a ani se nenechal ovlivnit ve snahách IBU o potírání dopingu ve prospěch nějaké strany. Naopak byl lídrem v potírání dopingu. To jej učinilo mezi mnoha lidmi nepopulárním, což vedlo k řadě nepodložených obvinění vůči němu," uvedl Hjort.

Besseberg nicméně čelil řadě nařčení, že dlouho kryl ruské dopingové prohřešky a i jinak šel na ruku právě Rusům, za což se mu mělo dostat řady pikantních odměn právě v podobě služeb prostitutek či loveckých zážitků.

I kvůli tomu v roce 2017 nepodala Bessebergovi, v té době ještě šéfovi IBU, ruku při přebírání malého křišťálového glóbu Gabriela Soukalová.

„Ten člověk už tam nemá dávno co dělat. Kdyby měl sebereflexi, tak už tam dávno není. Tomu už nejde o sportovce kolem, o naše práva. Jde mu výhradně o sebe, a to je všechno, co ho zajímá. Proto jsem mu ruku nepodala," vysvětlovala tehdy česká hvězda.

Reklama

Související témata: