Hlavní obsah

Skandál v Rusku. Lyžař si šel pro medaili a Vjalbeová zakročila: Vypadni idiote, nic nedostaneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští lyžaři se ještě v době, kdy směli startovat na mezinárodní scéně, často dostávali do konfrontací zejména s norskými soupeři. Rivalita byla často vyostřená až na hranu. Ale Rusové se velkých emocí nezbavili ani v izolaci od okolního světa. O uplynulém víkendu se na jejich národním šampionátu odehrál těžko uvěřitelný příběh.

Foto: sport.ru

Šéfka ruského lyžování Jelena Vjalbeová.

Článek

V závodě na 15 kilometrů volnou technikou dojeli shodně na třetím místě Alexej Semjakin a Ilja Poroškin. Po dojetí závodu hlasatel oznámil, že oba mají shodný čas a budou se tedy udělovat dvě bronzové medaile.

Když si pro ni ale Semjakin chtěl při závěrečném ceremoniálu dojít, čekalo ho nepříjemné vystřízlivění. Během ceremoniálu mu totiž organizátoři řekli, že je čtvrtý a nemá na stupních co dělat.

Šokovaný závodník neskrýval své rozčarování. A nejen z toho, že přišel o medaili, ale i z chování šéfky tamního lyžování Jeleny Vjalbeové.

Foto: Aleksej Semjakin

Ruský lyžař Alexej Semjakin.

„Bylo to hodně emocionální. Jdete na ceremoniál pro třetí příčku a tam zjistíte, že jste čtvrtý, a ještě vám řeknou, ať jdete do háje. A Vjalbeová mi po ceremoniálu ještě řekla, že jsem idiot," stěžoval si Semjakin v rozhovoru pro Sport-Express.

„Přitom i rozhodčí mi říkali, že budou dvě bronzové medaile. A najednou se během pár minut všechno změnilo," pokračoval. Kromě medaile samozřejmě přišel i o peníze. „No jasně, dvacet tisíc rublů je pro mě velká částka. Ale nedělám to kvůli penězům, chci tu medaili," rozčiloval se.

Není to poprvé, co na závodech v Rusku probublala nevraživost mezi lyžaři patřící do reprezentačního výběru a závodníků patřících na národní úroveň.

„Všichni, co patří do reprezentace, jsou jako jedna rodina. Ti ostatní jsou nuly. A to není hezké. My obyčejní závodníci z národní úrovně soupeříme s reprezentanty, kteří jsou hýčkaní a jedná se s nimi v rukavičkách," postěžoval si Semjakin.

Pozoruhodné je, že později v rozhovoru pro státní agenturu Tass Semjakin zcela otočil. „Vjalbeová mě tak nenazvala. Naopak při ceremoniálu celé situace litovala. Nevím, kde se to slovo idiot vzalo," uvedl s odstupem.

„A k lyžařům z ruského národního týmu mám skvělý vztah, jsou excelentní," dodal.

Reklama

Související témata: