Hlavní obsah

Putin kývl! Biatlonistka Žurauskaiteová za Rusko závodit nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Vladimir Putin schválil žádost biatlonistky Lidie Žurauskaiteové, která se vzdala ruského občanství výměnou za pas Litvy, v které měla předky. Předpokladem získání občanství pobaltské země byl pro Žurauskaiteovou "rozchod" s Ruskem, tedy pozbytí tamního občanství, píšou ruská média.

Foto: Profimedia.cz

Biatlonová střelnice - ilustrační foto

Článek

„Jsem Litvě nesmírně vděčná," prohlásila 23letá biatlonistka, která se narodila 9. dubna 1999 v Murmansku. „Mým cílem jsou olympijské hry 2026 v Itálii," vzkázala fanouškům.

V posledních letech směli ruští reprezentanti kvůli sankcím přijatým po odhalení státem řízeného dopingu startovat pouze pod neutrální vlajkou, po invazi Putinových vojsk na Ukrajinu platí úplný zákaz jejich startu na akcích drtivé většiny světových sportovních federací. V Rusku proto sílí mezi sportovci diskuze o změně občanství.

Už před Žurauskaiteovou si změnila ruské občanství na gruzínské tenistka Natela Dzalamidzeová, aby mohla startovat ve Wimbledonu, kam byl jinak pořadateli přístup ruským a běloruským hráčům a hráčkám odepřen. Úvahy o změně občanství nedávno veřejně připustila i nejlepší ruská tenistka Darja Kasatkinová.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.