Hlavní obsah

GLOSA: Potlesk pro ruskou hvězdu. Kasatkinová ukázala odvahu a sílu jít proti Putinovu režimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohla si v klidu užívat výsad ruské tenisové jedničky a svůj vztah s partnerkou - krasobruslařkou Natalií Zabijakovou - nadále držet v utajení. Darja Kasatkinová se však vydala úplně opačným směrem, který si žádá velký kus odvahy. Dobře věděla, že svým přiznáním k LGBTQ komunitě vzbudí ve své zemi u vládnoucí garnitury vlnu nevole. A když se navíc jednoznačně postavila proti Putinem vyprovokované válce na Ukrajině, bylo jasné, že na přízeň mocných může zapomenout.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia

Ruská tenisová jednička Darja Kasatkinová

Článek

Již řadu let patří k velkým nadějím světového tenisu. Ve dvaadvaceti letech byla desátou hráčkou světa, v současné době jí patří o dvě pozice nižší příčka. Především se však stala ruskou jedničkou a tím pádem i vzorem pro nastupující generaci svých krajanek.

O to větším šokem pro ruský tenisový svaz (a nejen pro něj) bylo, když promluvila o své sexuální orientaci. "„Ano, mám vztah se ženou. Nemám tušení, kdy už tohle téma přestane být v Rusku tabu. Je to těžké, ale nemá smysl se s tím dál skrývat," uvedla rodačka z Toljatti.

Mimochodem, v Rusku už devět let platí zákon, jenž zakazuje šířit zprávy a informace o homosexualitě mezi nezletilými, který by měl v brzké budoucnosti nabýt globálního charakteru. "Nechci a nebudu žít v kleci, to nemá cenu. Chci žít v míru sama se sebou, to je to nejdůležitější," vyjádřila své pocity Kasatkinová, která již řadu let žije a trénuje ve Španělsku.

Foto: Molter Frank, ČTK

Ruská tenistka Darja Kasatkinová při nedělním utkání s Češkou Kateřinou Siniakovou v Hamburku.

A když krátce poté zkritizovala i ruského prezidenta Vladimíra Putina za rozpoutání války na Ukrajině, do velké míry si zabouchla do své vlasti dveře. Ruskou hlavu státu obvinila nejen za brutální násilí, ale i za temnou budoucnost ruského tenisu.

Naprosto výstižně odhaluje postoj Kasatkinové její další věta. "Nic na světě není jednodušší než být heterosexuální. Kdybyste si mohli vybrat, nikdo si nezvolí být gayem. Proč si komplikovat život, zvlášť v Rusku? Jaký by to mělo smysl?"

Přesně to však ruská jednička udělala, navíc s plným vědomím, jaké následky její věty mohou mít. Ve své zpovědi mimo jiné uvedla, že nevěří ve zlepšení situace v Rusku ohledně postoje k válečnému konfliktu na Ukrajině ani ve vztahu k LGBTQ komunitě.

Foto: Molter Frank, ČTK

Ruská jednička Darja Kasatkinová

Řada jejich krajanů se k válce na Ukrajině staví, a nutno říct vzhledem k politické situaci v Rusku celkem pochopitelně, zdrženlivě a volí opatrná slova o míru a ukončení války. O to větší respekt si postoj pětadvacetileté tenistky zaslouží.

Těžko se pak divit jejím dalším plánům, mezi které patří změna občanství. Před čtyřmi lety se k tomuto kroku odhodlala i moskevská rodačka Jelena Rybakinová, která ovládla letošní Wimbledon už jako reprezentantka Kazachstánu. V minulosti tento krok zvažovala i Jekatěrina Alexandrovová, která většinu života prožila v Česku.

Reklama

Související témata: