Hlavní obsah

Röiselandová z 12. příčky letěla pro triumf ve stíhačce. Davidová si přes tři chyby také polepšila

Aktualizováno

Z dvanáctého místa na startu až k vítězství ve stíhacím závodě Světového poháru biatlonistek. Takový byl sobotní příběh třicetileté Norky Marte Röiselandové, která si pro jubilejní desátý triumf v pohárovém seriálu dojela skvělým závěrem. Společnost na stupních vítězů ji dělaly Francouzky Anais Bescondová a Anais Chevalierová-Bouchetová. Z českého kvarteta skončila nejlépe Markéta Davidová na šestnáctém místě. Oproti startu si polepšily i další reprezentantky. Na bodový zisk dosáhla 22. v cíli Jessica Jislová. Evu Puskarčíkovou od bodového zisku dělily jen dvě vteřiny, brala 41. místo.

Foto: Český biatlon/Igor Stančík

Markéta Davidová na trati sprintu SP v Östersundu.

Článek

Všechny Češky odstřílely úvodní ležku bez chyby, Davidovou to posunulo na desáté místo a Jislovou dokonce o deset příček vzhůru na čtyřiadvacátou. Nejlepší z reprezentantek potom ale udělala jednu chybu při druhé zastávce na střelnici a z trestného kola se vracela na 14. pozici se ztrátou necelé minuty na čelo stíhačky.

Jednu ránu mimo terč si neodpustila ani při obou položkách vstoje, čímž mohla zapomenout na elitní desítku, i přes devátý běžecký čas. „Čerstvě napadlý sníh stopu dost dost zbrzdil. Mrzí mě, že tam byl kalibr, kdy mi terč nespadl. Docela jsem si užila první kontaktní závod v sezoně, mohla jsem se dostat přece jen výš. Ve střelbě nebyla žádná prasárna, ale tři jedničky jsou moc," tvrdila Davidová.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Biatlonistka Markéta Davidová na trati

Jislová se druhou nulou vleže posunula hned za krajanku. Obě čisté položky vleže vytáhly v polovině závodu na bodované umístění také Puskarčíkovou, která přitom startovala až z 58. místa. Postup Jislové vpřed zastavil až na třetí položce poslední výstřel, který odkládala, přesto cíl nezasáhl. Šlo ale o jediný omyl této biatlonistky na střelnici, takže to pro ni nakonec byla slušná porce bodů v cíli. „Za mě hodně velká spokojenost, odjela jsem to na plnou sílu. Jsem ráda za stabilní výkonnost, to je pro mě důležité," tvrdila Jislová.

Foto: Barbora Reichová/ČOV

Biatlonistka Jessica Jislová (ilustrační foto).

„Makula se posunula o dvě místa, Jess dokonce o dvanáct, z tohoto pohledu je to pro nás pěkné. Na střelnici foukalo trochu víc než v předchozích dnech, asi jen Terka Vinklárková se s tím nevyrovnala," říkal pro Českou televizi asistent trenéra Jiří Holubec.

Boj o prvenství ve stíhačce prošel během desetikilometrové trati řadou proměn. Z medailistek čtvrtečního sprintu jen Rakušanka Hauserová začala čistou položkou, čímž získala náskok 18 vteřin na Chevalierovou-Bouchetovou a za ní se pak hnala z trestného kola na lyžích vynikající Švédka Elvira Öbergová. Před druhou ležkou se ale vedoucí trio sjelo a při shodné střelecké bilanci pokračovalo společně.

Foto: Fredrik Sandberg, ČTK/AP

Pro vítězství ve stíhačce Světového poháru biatlonistek si ve švédském Östersundu z dvanáctého místa dojela Norka Marte Röiselandová.

Hauserová byla ze špičky běžecky nejslabší, takže ji na pódiu neudržela ani čistá střelba. Naopak Švédka i přes další dvě chyby při třetí položce po trati téměř letěla, ale zaváhání při závěrečné střelbě vstoje už pro ni bylo osudné. Tam se rozhodlo o vítězství Röiselandové, která měla ke konci i nejvíc sil pro finiš na lyžích.

Světový pohár v biatlonu, Östersund
Stíhací závod žen na 10 km
1. Röiselandová (Norsko) 32:20,6 (1)
2. Bescondová (Francie) 4,8 (0)
3. Chevalierová-Bouchetová (Francie) +7,0 (1)
4. Hauserová (Rakousko) +7,9 (0)
5. Preussová (Německo) +18,8 (2)
6. H. Öbergová (Švédsko) +22,2 (3)
7. E. Öbergová (Švédsko) +23,9 (4)
8. Herrmannová (Německo) +52,9 (2)
...16. Davidová (ČR) +1:41,5 (3)
22. Jislová (ČR) +2:09,8 (1)
41. Puskarčíková (ČR) +3:51,9
58. Vinklárková (ČR) +7:48,6 (8)
Stav Světového poháru (po 4 z 22 závodů)
1. Hauserová (Rakousko) 177
2. Röiselandová (Norsko) 168
3. Alimbekovová (Bělorusko) 160
4. E. Öbergová (Švédsko) 147
5. Chevalierová-Bouchetová (Francie) 140
6. Davidová (ČR) 134
7. Preussová (Německo) 134
8. Herrmannová (Německo) 130
... 27. Jislová (ČR) 49
37. Puskarčíková (ČR) 30
54. Vinklárková (ČR) 12
57. Charvátová (ČR) 8

Reklama

Související témata: