Hlavní obsah

Ruský biatlon si zoufá: Západní sankce nás tvrdě zasáhly. Máme jen zbytky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští biatlonisté si i tuto sezonu musejí nechat zajít chuť na souboje se světovou elitou. Jezdí si vlastní pohár, ale i v něm na ně doléhají západní sankce, kterým jejich země od začátku invaze na Ukrajinu čelí. Podle samotných závodníků nemají ani na elitní úrovni dostatek kvalitních nábojů.

Foto: Profimedia.cz

Anton Babikov během Ruského poháru na Sibiři.

Článek

O problému se mimo jiné rozpovídal mistr světa Anton Babikov v reportáži serveru Matč.TV na Sibiři během Ruského poháru.

„Moc o tom nemluvíme, ale teď je mimořádně těžké získat náboje. Každý střílí s tím, co najde,“ postěžoval si Babikov.

„Dříve jsme stříleli várky těch nejlepších nábojů na světě. Teď už máme ale jen zbytky,“ pokračoval Babikov, jenž byl součástí zlaté ruské štafety z MS 2017.

Jeho slova potvrdil i někdejší dvojnásobný olympijský šampion z éry Sovětského svazu Dmitrij Vasiljev. „To, co říká Babikov, je pravda. V tomhle ohledu nás zasáhly sankce velmi tvrdě. Byli jsme zvyklý závodit s náboji z dovozu, teď se k nim ale v Rusku nejde dostat,“ řekl Vasiljev serveru Legalbet.ru.

Podle jeho slov je v Rusku na biatlon jediná továrna. „Ale bohužel, kvalita zůstává hodně za očekáváním,“ posteskl si.

Zdůraznil, že nejlepší náboje vyrábí Německo, ale kvůli sankcím je do Ruska neprodává. „Sankce monitorují velmi přísně. Nic nám neprodají, a to je problém,“ dodal Vasiljev.

Bývalá biatlonistka a členka výkonného výboru ruského biatlonového svazu Anna Bogalyová připustil, že tenhle problém není žádnou novinkou. Nejhůř to prý postihuje mládežnické závodníky.

Už v lednu náměstek ministra sportu Azat Kadyrov varoval, že většina sportu v zemi je závislá na zahraničním vybavení a že Rusko bude mít problém vyrobit si vlastní alternativy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.