Hlavní obsah

Hvězdný biatlonista se kvůli nemoci bojí o kariéru. Zažil jsem nejhorších 24 hodin, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norům se před sezonou předpovídala jasná dominance, ale po úvodní zastávce biatlonového Světového poháru zatím takovou převahu nemají. Ostatně první dvě příčky průběžného pořadí okupují Němec Philipp Nawrath a Švéd Sebastian Samuelsson, až za nimi je první Nor Tarjei Bö. S velkými problémy se navíc svěřil aktuálně šestý muž pořadí Vetle Sjastad Christiansen.

Foto: Pontus Lundahl, ČTK/AP

Norský biatlonista Vetle Sjastad Christiansen v Östersundu

Článek

Trojnásobný mistr světa a olympijský šampion nebude vzpomínat na letošní zastávku ve švédském Östersundu vůbec v dobrém. Trápí ho zdravotní problémy, kvůli nimž se dokonce obává o místo v reprezentaci.

„Po závodě minulou neděli jsem jako sportovec zažil svých nejhorších 24 hodin. Dvakrát v noci jsem vstával, bylo mi na zvracení. Musel jsem si ve dvě ráno vzít další gram paracetamolu. Strašně mě bolela hlava, byl jsem dehydrovaný. Úplně jako z jiného světa,“ popisoval pro televizi NRK.

Christiansen byl nemocný už na konci léta, zmeškal i předsezonní závody ve Sjusjönu a na ostré bitvy ve Světovém poháru se těžko adaptoval.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Norský biatlonista Sturla Holm Laegreid.

„Nemám ale unavené jen tělo, ale i hlavu. Sport je naše živobytí a v norské reprezentaci vás rychle vyhodí, pokud nejste dost dobří. Na začátku sezony je hrozné být Norem,“ povzdychl si.

Z Östersundu si ale nakonec přivezl z individuálních závodů 13. 9. a 3. místo a v celkovém pořadí je ze své země druhý nejlepší. „Pořád ale cítím nejistotu,“ svěřil se.

S podobnými problémy se potýká i jeho krajan Sturla Holm Laegreid, jenž se s Östersundem loučil 25. místem ve stíhačce. A i on se potýkal s nemocnými plícemi. Jeho forma není optimální a sám neví proč. Zvažoval dokonce, že by opustil kolotoč SP a věnoval se doma tréninku. Nicméně byl donominován i na závody do Hochfilzenu.

„Máme spoustu dobrých závodníků v IBU Cupu, kteří chtějí také jet. Pokud se tam budu plácat, možná bych si měl přednostně vyřešit zdravotní problémy. Nejsem si jistý, co je se mnou vlastně špatně, možná jde o kapacitu plic,“ přemítal Laegreid.

Ani jeden z Norů neměl pozitivní test na koronavirus. Podle týmového lékaře je trápí blíže nespecifikovaný virus, kterým se infikovali během podzimu.

„Nejsme zatím schopni říct, o jaký virus jde. Ale u těchto závodníků způsobuje dlouhodobou bronchitidu,“ řekl norským novinářům lékař Ola Berger.

„Moje plíce byly hrozné. Necítil jsem se dobře. Zkoušel jsem všechny možné léky včetně těch proti astmatu. A to jak ve spreji, tak v tabletách. Ale nic žádný rychlý účinek nepřineslo. Teď už ale cítím zlepšení, trochu se to pohnulo dopředu, dodal Christiansen.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.