Hlavní obsah

Biatlon ztrácí své hvězdy! O víkendu se rozloučí hned dvě superstar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zvěsti norské televizní společnosti NRK se potvrzují, ve světě biatlonu dojde k velkému třesku. Závody na Holmenkollenu, která začínají už ve čtvrtek, budou posledním podnikem v kariéře biatlonové rekordmanky a norské ikony, 32leté Marte Olsbuové Röiselandové. Ve stejný den oznámila na sociálních sítích odchod z vrcholového sportu také o dva roky starší německá hvězda Denise Herrmannová-Wicková. Obě se rozloučí o víkendu při finále Světového poháru v Oslu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Norská smíšená štafeta dvojic Marte Olsbuová Röiselandová a Vetle Sjaastad Christiansen slaví triumf v Novém Městě na Moravě.

Článek

Röiselandová záměr rozloučit se v posledním závodu sezony a před vlastními fanoušky s kariérou oznámila na tiskové konferenci. „Biatlon bude navždy v mém srdci a rozloučím se s ním na Holmenkollenu. To bude můj poslední závod Světového poháru," uvedla dvaatřicetiletá šampionka.

„Je to zvláštní pocit, smutný, ale také neuvěřitelně povznášející. Už se nemůžu dočkat další životní kapitoly," dodala frolandská rodačka, jež je se třinácti zlatými medailemi z mistrovství světa mezi ženami absolutní rekordmankou. Röiselandová je také trojnásobnou olympijskou šampionkou z Pekingu 2022 a vítězkou Světového poháru ze sezony 2021/2022.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Marte Olsbu Röiselandová z Norska na střelnici.

Současná sezona však pro biatlonovou hvězdu nebyla jednoduchá. Norku na začátku ročníku trápilo zdraví, vynechala několik závodů kvůli pásovému oparu a měla problémy v přípravě. Bojovala také s covidem.

Už dříve se nechala slyšet, že neví, jestli její tělo dokáže ještě fungovat na TOP úrovni a že ji láká především vidina účasti na MS v Oberhofu. Na něm získala svá dvě poslední zlata v závodě smíšených štafet a smíšených dvojic.

Bývalá běžkyně na lyžích Herrmannová-Wicková je nejúspěšnější současnou německou reprezentantkou. Z olympijských her v Pekingu má zlato z vytrvalostního závodu a bronz ze štafety, na mistrovství světa vyhrála v roce 2019 stíhací závod a letos v Oberhofu sprint, k tomu byla druhá ve stíhačce i se štafetou. Stříbrných medailí z MS má celkem šest a sbírku doplňuje bronz z Östersundu 2019.

"Po 16 letech běžeckého lyžování a sedmi letech biatlonu je na čase otevřít novou kapitolu. Těším se na dobrodružství, která mi život připraví," napsala na instagramu Herrmannová-Wicková, před zbývajícími třemi starty v kariéře pátá žena průběžného pořadí SP a vítězka celkem dvanácti individuálních závodů.

Reklama

Související témata: