Hlavní obsah

Šesté místo je hezké, ale Markéta ho asi trochu obrečí, řekl trenér Šikola

Biatlonový trenér Jindřich Šikola považoval šesté místo Markéty Davidové ve vytrvalostním závodě na olympijských hrách v Pekingu za hezký výsledek, domnívá se však, že ho česká závodnice lehce obrečí. Uvedl to na Czech Team TV. Pětadvacetiletá reprezentantka sahala po zlaté medaili, při závěrečné položce ale minula poslední terč a propadla se mimo stupně vítězů. Následně vzpomněla i na Šikolovu hlášku, že poslední ránu nedává "jen blbec". Samotný kouč však byl v hodnocení opatrný.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Markéta Davidová během individuálního závodu na olympiádě v Pekingu.

Článek

"Jednoduché je to říct a složitější je se toho vyvarovat. Je to ohromná škoda. Šesté místo je hrozně hezké, ale věřím tomu, že to dneska Markéta trochu obrečí," řekl Šikola. "Kdyby to trefila, byla by olympijskou vítězkou," doplnil.

Na základě rozhovoru Davidové po závodě odmítl, že by roli při rozhodujícím posledním pokusu hrála psychika. Místo toho mínil, že chyba nastala při stabilitě během střelby. "Rána byla podle trenérů na 11 hodin a dost daleko, takže nedošlo k ustálení zbraně a výstřelu na terči. V tomto případě bych ale příčinu poznal jen ze záběru zezadu, kde by byl vidět konečný pohyb zbraně a kam ta zbraň odešla," uvedl Šikola.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Jindřich Šikola.

Bývalý osobní trenér olympijské medailistky Veroniky Vítkové vedl Davidovou v juniorské reprezentaci. Pod jeho vedením se rodačka z Jablonce nad Nisou stala před necelými pěti lety juniorskou mistryní světa. "Ze začátku jsme spolu bojovali, ale poté jsme k sobě našli vztah. Vždy si musela půlku věcí okomentovat, ale já vždy věděl, že to splní. Byla s ní bezvadná spolupráce," hodnotil zpětně Šikola.

Sílu Davidové vidí především v rychlém běhu, všiml si, že pod reprezentačním koučem Egilem Gjellandem výrazně zapracovala na střelbě. "V běhu má dáno od boha a projevuje se to na běžeckých výsledcích. Co se týče střelby to byl vždy velký kámen úrazu a já vždy tvrdil, že jsem nic horšího nepotkal. Musím ale říct a klobouk dolů, že za ty další čtyři roky, co jsem ji neviděl, udělala velký pokrok," řekl bývalý reprezentační trenér žen, který se podílel na úspěšných olympijských hrách v Soči v roce 2014.

Při porovnání s nejúspěšnější českou biatlonistkou historie Gabrielou Soukalovou umístil úřadující mistryni světa a majitelku malého křišťálového glóbu z vytrvalostního závodu ve Světovém poháru na podobnou úroveň. "Obě mají pro a proti. Musím říct, že Gábina udělala pro biatlon hrozně moc a Markéta ve výsledcích pokračuje. Je to ale pro ni složitější. Gábina nastavila pro nás i fanoušky hrozně vysokou laťku a pokračování je vždycky složité," dodal Šikola.

Reklama