Hlavní obsah

Soukalová o loučení hvězd i paralele se svým příběhem. Vím, jak je to smutné

Pár dnů byla bez telefonu, zrovna jí v nemocnici spravovali pochroumané koleno. Když se Gabriela Soukalová na displej opět podívala, nestačila se divit, jak se mění elitní biatlonová společnost.

Foto: Jiz50.cz

Gabriela Soukalová při závodě v rámci Jizerské 50.

Článek

Během pár dnů ohlásily konec kariéry Norky Marte Olsbuová Röiselandová s Tiril Eckhoffovou, Němka Denise Herrmannová-Wicková i Francouzka Anais Chevalierová-Bouchetová, tedy závodnice, s nimiž pojí nejúspěšnější biatlonistku české historie spousta vzpomínek na vzájemné souboje i společné zážitky. Pro Sport.cz na ně ochotně zavzpomínala.

Překvapilo vás, kolik biatlonových osobností se po sezoně loučí?

Je pravda, že jsem se nestačila divit, co všechno se za těch pár dnů stalo. Ale spíš mají všechny můj obdiv za to, že v tom obrovsky náročném kolotoči tréninků, závodů, tlaku a mnoha akcí spojených se sportem i sponzory dokázaly vydržet tak dlouho.

Foto: Archiv Tiril Eckhoffové

S biatlonovou kariérou se loučí Norka Tiril Eckhoffová.

Na kterou z loučících biatlonistek máte nejhezčí vzpomínky?

Asi na Tiril. Vždycky byla taková veselá a optimistická duše, nikdy nezkazila žádnou legraci. Pokaždé jsem si s ní příjemně popovídala a byla příjemnou parťačkou nejen při závodech, ale i mimo trať, třeba na party v závěru sezony nebo na exhibicích. Kam přišla, tam kolem sebe rozdávala radost.

Jen to loučení má ze všech končících biatlonistek nejsmutnější, po následcích covidu už se nedokázala vrátit. Připomnělo vám to váš příběh, kdy vám zdraví také nedopřálo plnohodnotnou rozlučku?

Mrzí mě, že ji osud nedopřál vydařenější závěr kariéry a rozloučení s týmem i fanoušky, určitě by si to zasloužila. Však toho udělala opravdu hodně pro norský, ale i světový biatlon. Je pravda, že určitou podobnost v našich příbězích vidím. Sama vím, jak je pro sportovce smutné, když nemůže svou sportovní etapu uzavřít tak, jak by si představoval…

Jak vysoko stavíte v biatlonové historii Marte Olsbuovou Röiselandovou? Počtem medailí z mistrovství světa je rekordmankou, byť dříve se nezávodilo v tolika disciplínách…

Jednoznačně ji stavím mezi ty úplně nejlepší v historii. Marte se vždycky dokázala skvěle připravit na vrcholné akce, což dokazuje její sbírka nejen z mistrovství světa, ale i z olympiád.

Z vašich parťaček a soupeřek tak zůstala v podstatě už jen Italka Dorothea Wiererová…

Netroufám si odhadovat, jak dlouho bude ještě Doro závodit. Zaznamenala jsem zprávy před sezonou o konci kariéry, ale osobně jsem ráda, jestli bude ještě pokračovat. Moc jí fandím, protože dává biatlonu přidanou hodnotu nejen po stránce skvělých sportovních výkonů, ale i z hlediska estetiky, ženskosti, a tím i marketingu. Má můj obdiv, protože tolik let ve špičce je ve sportu náročných nejen po fyzické stránce, ale i z hlediska motivace a psychiky. Držet si tak vysoký standard tolik let dokážou jen ti psychicky nejodolnější. A Doro mezi ně patří.

Pro ni může být motivací i domácí olympiáda za tři roky v Itálii…

Určitě, umím si představit, že to pro ni může být motivace a zároveň ideální místo pro rozloučení s kariérou.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Gabriela Soukalova (@gabrielakoukalova)

Když jste v Novém Městě na Moravě přebírala bronzovou medaili z olympijské štafety v Soči, měla jste možnost se potkat s některou z vašich někdejších soupeřek?

Bohužel s těmi, které ještě závodí, tak ne. Na chvilku jsem se potkala jen s Olem Einarem Björndalenem, který tam pracoval pro norskou televizi, a viděla jsem se i s Nasťou Kuzminovou, která se přijela do Nového Města podívat. Mrzí mě, že jsem nestihla víc, protože jsem se těšila. Ale ten program byl náročný, jak jsem tam měla dcerku a pro Českou televizi jsem spolumoderovala vstupy, pomalu jsem se nestihla pobavit ani s vlastní rodinou. Ale věřím, že to napravím, i po sezoně se za některými závodnicemi chystám.

Vidíte v té nastupující generaci biatlonistek některé, z nichž by mohly vyrůst podobně úspěšné osobnosti jako byla třeba Marte Olsbuová Röiselandová?

Určitě tam jsou. Dobře našlápnuto má Elvira Öbergová, už teď má tři olympijské medaile, Francouzka Julia Simonová, která vede Světový pohár, nebo Norka Ingrid Landmark Tandrevoldová, která už má také cennou sbírku medailí z mistrovství světa. A věřím, že i českým biatlonistkám se bude dařit bojovat o medaile, nejlépe má nakročeno určitě Markéta Davidová. Ale radost mám i z dalších českých mladých závodnic a závodníků, kteří sbírají zkušenosti, a věřím, že za pár let by se z nich mohl vyklubat opět silný tým.

Reklama

Související témata: