Hlavní obsah

Stesk po legendě může zahnat nová biatlonová krev. Koho z mladíků sledovat?

Michal OsobaSport.czPrávo

Bude to závěr týdne ve znamení velkého loučení medailově nejúspěšnějšího biatlonisty české historie Ondřeje Moravce. Ale také ve znamení nové naděje, kterou českému biatlonu přináší nastupující generace. Alespoň v mužském podání.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Mikuláš Karlík už se představil při Světovém poháru v Oberhofu.

Článek

Norsko, Francie ani žádná jiná z velmocí neměla po stíhačce na juniorském MS v Obertilliachu takové zastoupení v elitní desítce jako Česko díky Vítězslavu Hornigovi, Mikuláši Karlíkovi a Tomáši Mikyskovi. Karlík navíc získal stříbro ve sprintu, kvarteto, které doplňoval Jonáš Mareček, slavilo bronz se štafetou.

„Kdysi přišla generace, kde byl Ondra Moravec, Michal Šlesingr a Jarda Soukup. V poslední době se vyloupl vždycky jeden výraznější junior, ale teď je tam silný zase ročník,“ těší trenéra mužské reprezentace Ondřeje Rybáře, který se juniory snažil začleňovat do Světového poháru v průběhu celé sezony. Teď do Nového Města na Moravě dorazili Hornig s Karlíkem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Mikuláš Karlík (@miky_karlik)

„Pro mě bylo mistrovství světa parádní rozlučkou s juniorskou kategorií. Ve všech závodech jsem byl v elitní desítce, což jsem po onemocnění koronavirem vůbec nečekal,“ pochvaloval si na webu biatlon.cz Vítězslav Hornig. Nemocí covid-19 si prošlo téměř celé juniorské družstvo. „Po Vánocích nás to úplně rozstřelilo, jsem rád, že se dali dohromady,“ těší Rybáře.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér biatlonistů Ondřej Rybář.

V Novém Městě mladíci doplní ostřílenější parťáky, byť žádný přehnaný odstup mezi nimi není. „Pořád se hecujeme. Po té povedené stíhačce jsem klukům psal, ať už přestanou, nebo budeme za joudy, když se nám to v Novém Městě nepovede,“ usmívá se Michal Krčmář.

„Určitě to neznamená, že ti kluci sem přijdou a budou zářit stejně. Spousta lidí ten přechod nezvládla. Ale potenciál mají a já věřím, že ještě budu moct té nové generaci pomáhat,“ říká.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Český reprezentant Michal Krčmář na trati vytvalostního závodu na MS v Pokljuce.

Někteří její členové by mohli závodit už za rok na hrách v Pekingu. „Bylo by špatně, kdyby se o olympiádu neprali. Ale před nimi je pak hlavně ten další olympijský cyklus,“ dodává Rybář.

Reklama

Související témata: