Hlavní obsah

Tajenku mužské štafety rozluštila nemoc. Češi pojedou bez Štvrteckého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pět adeptů na čtyři místa měl trenér mužské biatlonové reprezentace Michael Málek před sobotní štafetou v Novém Městě na Moravě. Nakonec mu rozhodování ulehčila nemoc Jakuba Štvrteckého, kvůli níž nemohl absolvovat páteční trénink. Češi tak na MS v sobotu od 16.30 nastoupí ve složení Tomáš Mikyska, Michal Krčmář, Jonáš Mareček a Vítězslav Hornig.

O nominaci mužské štafety rozhodla nemoc. Zánět dutin vyřadil Štvrteckého, finišmanem Vítězslav HornigVideo: Sport.cz

 
Článek

Sestava je tedy totožná jako při posledních dvou štafetách v Oberhofu a Ruhpoldingu. Zatímco složení úvodních úseků Málek obměňoval, v obou případech finišoval Hornig. A dostál své pověsti vynikajícího střelce, když pokaždé zvládl obě položky bez dobíjení. Proto pojede i v Novém Městě na Moravě.

„Přemýšleli jsme, že by Víťa nastoupil poté, co předvedl v předchozích štafetách. Ale rozhodlo, že Kuba má začínající zánět dutin. Máme ho v záloze jako rezervu, ale teď není ve stavu, aby jel,“ vysvětloval Málek.

Další biatlonisté by měli být v pořádku, Mareček rovněž po potížích s dutinami a Hornig s bolestmi zad. „Byl v péči fyzioterapeutů, ale teď po tréninku říkal, že to je daleko lepší. Víc lidí tu teď nemáme a Víťa by to měl zvládnout,“ věří Málek.

Nejlepší český výsledek na MS zatím obstaral Tomáš Mikyska desátým místem ve vytrvalostním závodě. V sobotu bude závod rozjíždět. „Úplně tenhle úsek rád nemám, hodně to na něm závisí, a když se nepovede, je těžké to dohánět, když balík odjede,“ přiznává.

„Ale cítím se tu střelecky dobře, tak se těším, i když už je znát, že dochází síly. Poslední dva dny budou na morál, ale lidé nás poženou,“ těší se Mikyska na vyprodané tribuny.

Před rokem v Oberhofu byli Češi se Štvrteckým místo Horniga dlouho senzačně ve vedení, než se na posledním úseku Mareček propadl na čtvrté místo.

„Ten závod byl hodně specifický, promlouval do něj vítr. Rád na to vzpomínám, zvládli jsme to dobře, ale tady to bude úplně o něčem jiném,“ uvědomuje si nejzkušenější člen sestavy Michal Krčmář. „Tehdy jsme přijeli ve třech na střelnici a vůbec nefoukalo. A těm, kteří přijeli po nás, se rozfoukalo pořádně,“ vybavuje si Mikyska.

„Tady je trať celkem náročná, dají se na ní udělat rozdíly, jak je to ke konci šampionátu. Ale nebudou tak velké rozdíly jako v Oberhofu,“ očekává Krčmář, kterému přišlo vhod, že nenastoupil do smíšeného závodu dvojic.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Michal Krčmář během vytrvalostního závodu.

„V tom nabitém programu je znát, když vypustíte šest kilometrů naplno a nasbíráte síly. Směrem k sobotě a neděli to je pozitivum,“ vyhlíží i závěrečný závod s hromadným startem, který pojede také Mikyska.

Jasnými favority jsou Norové. Pokud zvítězí, dorovná Johannes Thingnes Bö dvacátým zlatem rekordní bilanci z mistrovství světa svého krajana Oleho Einara Björndalena.

„Ve vytrvalostním závodě mě překvapilo, jak tři členové jejich týmu odpadli. Ukázalo se, že jsou také lidi a dá se s nimi závodit, krom Johannese, který je z jiné dimenze,“ usmívá se Krčmář. „Ale určitě jsou pořád favority číslo jedna,“ dodává.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.