Hlavní obsah

Biatlonový pohodář, který se nebojí. Ale noha je časovaná bomba, varuje kouč Mikysku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V čerstvých 24 letech má Tomáš Mikyska na kontě dva biatlonové světové šampionáty mezi seniory. Oba úspěšné, a to svou bilanci v Novém Městě na Moravě ještě může vylepšit. Ale bohužel také stejný počet operací kolene. Tělesná schránka je největší hrozbou v rozvoji talentu, který jen tak něco nerozhází.

Pohodář, co si nic nepřipouští. S perfektním nastavením v hlavě. Tak vidí Tomáše Mikysku Michal Krčmář Video: Sport.cz

 
Článek

V roce 2021 při fotbálku a opět o dva roky později při mistrovství světa na kolečkových lyžích si poranil přední křížový vaz, vloni mu lékaři k tomu opravovali i meniskus.

Přesto se Mikyska dokázal včas vrátit a ve středu ve Vysočina areně finišoval na výborném desátém místě vytrvalostního závodu. Nejlepší výsledek kariéry, však tak vysoko nebyl ani ve Světovém poháru.

Biatlonista ze Žamberka patřil k domácí špičce už v mládeži, ale na rozdíl od svých krajanů Jakuba Štvrteckého, Jonáše Marečka či Mikuláš Karlíka na juniorskou medaili nedosáhl.

„To byla trochu smolná léta, vždy od ní byl kousíček, třeba jednu ránu. Ale věděli jsme, že patří k našim nejperspektivnějším sportovcům, protože se nebojí střelby a zvládá ji rychle,“ vypráví trenér mužského áčka Michael Málek.

„Juniorské medaile jsou fajn, ale úspěch mezi seniory nezaručují. Důležité je nastavení hlavy, a to má Mikys perfektní,“ říká na adresu svého parťáka nejzkušenější člen českého týmu Michal Krčmář.

Lidé z Mikyskova okolí ho charakterizují jako flegmatika. Nemá problém si nechat obarvit vlasy na blond, ve volném čase dokáže trávit hodiny hraním na počítači, zejména formule 1… „Jak je pohodář, nic si nepřipouští. A ta pohoda mu v našem sportu strašně pomáhá,“ vidí Krčmář.

Až přílišná flegmatičnost ale nemusí být ku prospěchu, právě třeba v péči o své tělo. „Jsme šťastni, že se Tomáš takhle dokázal vrátit. Byli jsme dost vystrašení, jestli se to neuspěchalo, ale je vidět, že noha mu funguje,“ hlásí kouč Málek s úlevou.

„Ale Tomáš musí být důsledný a pokud bude chtít závodit na takové úrovni, čeká ho asi každodenní cvičení, což moc nechce slyšet. Bude to potřeba, protože ta noha je časovaná bomba, která bouchla a musí být opatrný,“ varuje Málek před případným návratem problémů.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Mikyska ve vytrvalostním závodě mužů.

„Regeneraci trochu podceňuje, ale samozřejmě doufáme, že noha bude v pořádku, protože takové závodníky potřebujeme a musíme si přiznat, že jich moc nemáme,“ přemítá Málek.

Pro Mikysku bude čím dál náročnější se posouvat výsledkovou listinou dál vzhůru. „Dosáhnout výsledku poprvé je snazší než se nahoře držet. Pak už o tom víc přemýšlíte, víc chcete. Uvidíme, jak na tom bude za dva tři roky, jestli už ho nebude něco svazovat. Ale on je taková povaha, že by nemuselo,“ věří Krčmář.

Sám je podobně jako třeba před ním Ondřej Moravec spíše příkladem perfekcionisty, který nepodcení žádný detail. Tak trochu Mikyskovým opakem.

„Ale Jarda Soukup byl také flegmatik a měl to na párku, Ondra byl perfekcionista, Michal Šlesingr zase přemýšlivý závodník, který řešil spoustu věcí. V biatlonu není ideální povaha, jde jen o to, jak s ní naložíte,“ připomíná Krčmář.

Za pár let navíc nemusí být Tomáš Mikyska jediným rodinným zástupcem v reprezentačním áčku. Na juniorském evropském šampionátu se letos blýskla stříbrem v závodě s hromadným startem jeho sestra Svatava. „Fandíme si. Hned jsem ji pogratuloval, že je dobrá a tak,“ usmál se Mikyska.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.