Hlavní obsah

Trenér biatlonistek Gjelland: Markéta je opravdová šampionka!

Pokljuka/Praha

Jen slova chvály měl trenér ženského biatlonového týmu Egil Gjelland pro novopečenou mistryni světa ve vytrvalostním závodě Markétu Davidovou. Ta dnes ke skvělému běhu přidala i bezchybnou střelbu a zvítězila s bezmála půlminutovým náskokem před Švédkou Hannou Öbergovou.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Tři nejlepší z vytrvalostního závodu žen na biatlonovém MS v Pokljuce: (zleva) stříbrná Švédka Hanna Öbergová, zlatá Markéta Davidová a bronzová Ingrid Landmark Tandrevoldová z Norska.

Článek
Fotogalerie

Ve sprintu i ve stíhacím závodě udělala Davidová po čtyřech chybách a bezradně hledala odpověď na otázku, proč se jí tentokrát v Pokljuce střelecky nedaří. Ve sprintu se nevyrovnala s větrem. Ve stíhačce si připsala dvě dvojky na druhé a třetí položce. "Ve stíhačce ale nestřílela špatně. Byla blízko," řekl norský kouč České televizi.

Dnes jeho svěřenkyně odvedla perfektní práci. "Bylo to neuvěřitelné. Jela téměř nejrychleji, střílela čistě. Je to opravdová šampionka," komentoval Gjelland výkon Davidové, která na patnáctikilometrové distanci v běhu nestačila jen na fenomenální Norku Tiril Eckhoffovou.

Její zlato udělalo radost celému českému týmu, který do dneška v této sezoně Světového poháru žádnou medaili nezískal. Reprezentaci se nepovedl ani první týden mistrovství světa. Samotná Davidová skončila 44. ve sprintu a 32. ve stíhačce.

"Je to důležité pro všechny, pro celý český biatlon. Když předvedete takový výkon a vyhrajete zlato na mistrovství světa, je to neuvěřitelné. Ukázalo to celé zemi, že máte sportovce na špičkové úrovni," dodal Gjelland, jenž vede českou ženskou reprezentaci od léta 2018.

Právě pod tímto sedmačtyřicetiletým koučem, který byl jako závodník členem zlaté norské štafety ze ZOH 2002 a v minulosti vedl Norky, Davidová dosáhla svých seniorských úspěchů. Ty začaly v prosinci 2018 bronzem ve vytrvalostním závodě v Pokljuce a zatím vyvrcholily světovým titulem v téže disciplíně tamtéž.

Vizitka biatlonistky Markéty Davidové (24), která se stala mistryní světa ve vytrvalostním závodě:
Datum a místo narození: 3. ledna 1997, Jablonec nad Nisou
Výška a váha: 168 cm, 56 kg
Klub/trenér: SKP Kornspitz Jablonec/Egil Gjelland
Největší úspěchy: MS 2021 (Pokljuka) - zlato (vytrvalostní závod), MS 2020 (Anterselva) - bronz (smíšená štafeta); vítězka dvou závodů SP (sprint Anterselva 2019 a vytrvalostní závod Pokljuka 2021); juniorská mistryně světa ve stíhacím závodě 2018
Ocenění: 2x vítězka domácí ankety Biatlonista roku (2019-20)
Rodina: svobodná
Ostatní: velká naděje a v poslední době největší hvězda českého biatlonu; s biatlonem začala ve 13 letech, poprvé na sebe výrazněji upozornila na juniorském MS 2016 bronzem ve vytrvalostním závodě v dorostenecké kategorii; ve Světovém poháru debutovala v prosinci 2016, na stupně vítězů se poprvé dostala o dva roky později díky třetímu místu ve vytrvalostním závodě v Pokljuce; po účasti na OH 2018 v Pchjongčchangu debutovala na MS o rok později, jejím dosavadním individuálním maximem bylo 7. místo ve sprintu z Östersundu 2019; individuální stupně vítězů v SP dosud obsadila celkem osmkrát (2-2-4), v konečném hodnocení skončila nejlépe loni čtrnáctá; studuje na České zemědělské univerzitě v Praze, obor rehabilitace a asistenční práce se zvířaty; i kvůli dalšímu studiu chce po OH 2022 v Pekingu s biatlonem skončit; má přezdívku Makula, jako své koníčky uvádí jízdu na koni.
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: