Hlavní obsah

V Česku se chystá velká biatlonová sláva! Satisfakce? Neberu to tak, tvrdí Soukalová

Návrat po čtyřech letech i s diváky, generálka na světový šampionát a velká medailová sláva. Takový bude Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě od 2. do 5. března.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Gabriela Soukalová.

Článek

Na první zastávce seriálu po MS v Oberhofu se ve Vysočina areně postupně pojedou sprinty, stíhačky a obě smíšené štafety. Areál už je připravený, i když hlavní úpravy probíhají až směrem k šampionátu v roce 2024. „Jsme v procesu. Opraveny jsou komentátorské kabiny a zázemí pro média, zbytek bude pokračovat na jaře,“ líčí předseda českého svazu Jiří Hamza.

Provizorní budou i tribuny. „Je to malinko složitější, ještě není na pevném základu,“ říká Hamza. Kapacita bude dočasně zhruba o 2000 fanoušků nižší než v minulosti, tedy na stadionu (bez okolních tratí) 14 000 diváků.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Markéta Davidová (@makulaa)

Před Vánoci roku 2018 se v areálu za čtyři dny vystřídalo přes sto tisíc fanoušků, další dva ročníky se kvůli koronavirovým omezením konaly bez diváků. Teď se Markéta Davidová, Michal Krčmář a další dočkají opět plné podpory. „Sobota je vyprodaná, neděle téměř také, na čtvrtek a pátek jsou ještě lístky k dispozici,“ líčí svazový šéf.

Foto: Barbora Reichová/ČOV

Bronzové olympijské medaile ze Soči už čekají na své nové majitelky.

Na sobotu mezi závody je naplánován i slavnostní ceremoniál, kdy se po devíti letech dočkají svých medailí z olympijské štafety v Soči Gabriela Soukalová, Veronika Vítková, Eva Puskarčíková a Jitka Landová, které se na třetí místo přesunuly po dopingové diskvalifikaci Rusek.

„Nevnímám to jako satisfakci, protože zážitky už nám nikdo nevrátí. Ale vzhledem k tomu, že nás čeští fanoušci roky podporovali a fandili nám, těším se, že si společně připomeneme ty nejhezčí momenty u biatlonu,“ vypráví Soukalová.

Foto: Sport.cz

České biatlonistky (zleva) Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková na galavečeru IBU se štafetovou trofejí. Teď se dočkají i olympijských medailí.

„Je to už strašná doba, neprožily jsme tu radost přímo po závodě, mám z toho takové smíšené pocity. Ale je bomba, že jsme se posunuly na třetí místo, a že předání proběhne v Novém Městě, je super,“ pochvaluje si Vítková.

„Tolik věcí mohlo být tenkrát jinak. Ale určitě si užiju moment, kdy na krku budu mít medaili, aniž by mě bolely nohy po závodě," vtipkovala Landová. „Já se moc těším, až se budu moci zase se všemi potkat. Sejít se za normálních okolností se všemi, takhle hezky a na jednom místě je těžké," doplňuje Puskačíková.

Biatlonistky získají celkem i 900 000 korun jak medailovou odměnu, dalších 200 000 Kč inkasuje realizační tým.

Reklama