Hlavní obsah

Na střelnici výtečný Hornig vytáhl štafetu na šesté místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nečekaným trumfem se pro český biatlon při Světovém poháru stal překvapivý finišman štafety Vítězslav Hornig, jenž při těžkých podmínkách na střelnici v německém Oberhofu zvládl obě položky bez dobíjení a vytáhl reprezentační kvarteto k sezonnímu maximu v podobě šestého místa v cíli. Vítěznou šňůru protáhli Norové, na pódiu je doplnilo domácí a italské kvarteto.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Český biatlonista Vítězslav Hornig v Oberhofu.

Článek

Českou štafetu rozbíhající Mareček při úvodní ležce musel použít všechny tři rezervní náboje na jediný terč a střelnici opouštěl až na 17. místě se ztrátou půl minuty na vedoucí Francii. Favorizované Nory také zdrželo dvojí dobíjení vítěze stíhačky Endre Strömsheima.

Fabien Claude udržel Francouze v čele i po druhé položce úvodního úseku, kdy střelbu dost ovlivňoval vítr. Mareček sice dvakrát opravoval, ale pálil rychle a hodně se snažil na lyžích, takže vytáhl reprezentační kvarteto na sedmé místo.

Vedoucí Francie předávala o necelých pět sekund dřív než Norové, Češi byli s odstupem minuty osmí v kontaktu s Estonci těsně před nimi. „Vítr docela zlobil, už jsem cítil i únavu v nohách, ale nějak jsem to dojel,“ líčil Mareček.

V souboji o první místo na druhém úseku se pak Sturla Holm Lägreid ještě před zastávkou na ležku dostal před Erika Perrota. Benedikt Doll vytáhl Němce na třetí příčku. Zaskvěl se také Mikyska, jenž všech pět ran poslal do terče a střelnici opouštěl šestý, pouhé dvě vteřiny za Švédy.

Na stojce začaly střelbu ovlivňovat mlha i točící se vítr. Francie musela na trestné kolo, čímž norský náskok v čele vzrostl na čtyřicet vteřin. Mikyska vyčistil terč až s využitím tří rezervních nábojů, dostal se tak před něj Slovinec Jakov Fak.

Český biatlonista předával osmý v kontaktu se sedmou Itálií. „Byly tam nějaké moje chyby, třeba stržená rána. Prospělo mi sobotní volno, na lyžích jsem to docela ustál, i když v posledním kopci jsem málem zkapal,“ líčil Mikyska.

Krčmář rozjel svůj úsek po boku Lukase Hofera a po jednom dobíjení vleže byl osmý, pouhých deset vteřin od elitní šestky. Němec Philipp Nawrath k nadšení dvaceti tisíc domácích fanoušků předvedl úžasný běh i super střelbu vleže a předstihl nejen Francii, ale dotáhl se i na Nora Tarjeie Böa.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Český biatlonista Michal Krčmář na trati v německém Oberhofu.

Emilien Jacquelin musel na dvě trestná kola, což znamenalo propad Francie až na páté místo, předstihly ji štafety Švédska i Slovinska. Při stojáku T. Bö všechno domácímu biatlonistovi vrátil, Nawrath se ocitl na trestném kole a nabral ztrátu 47 vteřin. Martin Ponsiluoma udržel Švédy třetí.

Krčmáře na druhé položce zdržel silný poryv větru, který se snažil ustát. Jednou dobíjel, a navíc zlomil hůlku, ale byl z toho posun na sedmé místo. „Jak silně fouklo, raději jsem si počkal,“ líčil český reprezentant, jenž byl sedmý a vedle medailistů měl před sebou také Italy, Slovince a Švýcary.

Vítězslav Hornig měl při premiéře v roli finišmana české štafety obtížnou roli, ale byl úžasný při střelbě. Ležku i stojku dal na pět ran, rychle a ve skvělém rytmu. „Víťa ukázal, že je excelentní střelec, naprosto splnil očekávání, s nímž jsme ho na poslední úsek posílali,“ říkal trenér Michael Málek.

Česko patřilo mezi čtyři země, které nemusely na trestné kolo. „Dělal jsem na střelnici, co bylo potřeba. Na ležku přišla lehká kolerekce mířidel, pak to šlo jen správně udělat na spoušti,“ vykládal Hornig, jenž ve finiši udržel za sebou Francii. „Vymačkal jsem ze sebe, co se dalo. Štafeta se povedla,“ liboval si.

Norové mířili za triumfem. Johannes Thingnes Bö nepotřeboval ani při jedné položce žádný rezervní náboj a v cíli měl téměř dvě minuty k dobru na domácí kvarteto. Italský finišman Tommaso Giacomel se dostal ještě na třetí příčku před Sebastiana Samuelssona, jenž se trápil na stojce.

Světový pohár biatlonistů – štafeta mužů na 4x7,5 km v Oberhofu
1. Norsko (Strömsheim, Lägreid, T. Bö, J. Bö) 1:17:34,2 (0+7)
2. Německo (Rees, Doll, Nawrath, Horn) +2:01,9 (1+15)
3. Itálie (Zeni, Bionaz, Hofer, Giacomel) +2:50,5 (0+16)
4. Švédsko (Nykvist, Nelin, Ponsiluoma, Samuelsson) +3:37,9 (1+11)
5. Švýcarsko (Stalder, Burkhalter, Hartweg, Finello) +3:42,6 (1+15)
6. ČESKO (MAREČEK, MIKYSKA, KRČMÁŘ, HORNIG) +3:48,1 (0+10)
7. Francie (F. Claude, Perrot, Jacquelin, Fillon-Maillet) +3:58,6 (5+14)
8. Slovinsko (Dovžan, Fak, Planko, Vidmar) +4:31,7 (0+7)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.