Hlavní obsah

Z druhé biatlonové ligy až k finiši štafety. Hornig si vystřílel souboj s hvězdami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Světovém poháru si zatím pevnou pozici v českém týmu nevybudoval, ale ve finiši štafet se Vítězslav Hornig osvědčil. A tak 24letý biatlonista z Jilemnice doveze na své první vrcholné seniorské akci českou štafetu do cíle i na světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě.

Vítězslav Hornig bude finišmanem české štafety. Ve vytrvalostním závodě ho chytly záda, ale dal se dohromady Video: Sport.cz

 
Článek

První trimestr sezony strávil Hornig v IBU Cupu, druhé biatlonové lize. Ale trenér Michael Málek dlouho hledal optimální složení štafety a šanci dostal i on.

„Doufal jsem, že se kluci o místo ve štafetě víc poperou. Ale střelecky se nedařilo Adamovi (Václavíkovi) ani Mikuláši (Karlíkovi) i Kuba (Štvrtecký) se trápil,“ popisuje Málek. „Ale Víťu jsme chtěli vyzkoušet na štafety, protože jsme věděli, že je rychlý a spolehlivý střelec, který nám může pomoct,“ říká kouč.

Hornig to potvrdil při závodech v Oberhofu a Ruhpoldingu, kdy ani jednou na závěrečném úseku nechyboval. A i když na trati nepatří k nejrychlejším, díky výkonům na střelnici dokáže posouvat tým vpřed. Proto poběží na posledním úseku často vedle největších biatlonových es.

Málek ho ostatně zná od juniorských let, kdy s Karlíkem a současnými parťáky Tomášem Mikyskou a Jonášem Marečkem vybojovali štafetový evropský bronz.

Hornig zatím v Novém Městě na Moravě absolvoval jen nejdelší závod, v němž skončil 46. „Byl to krásný závod. I když si bylo těžké na trati hlídat, abych vydržel a nepřepálil to,“ přiznával, že burácení diváků svádělo k tempu na hraně možností.

O nominaci mužské štafety rozhodla nemoc. Zánět dutin vyřadil Štvrteckého, finišmanem bude Vítězslav HornigVideo: Sport.cz

„Trochu jsem se bál, co se mnou na střelnici udělají reakce diváků na zásahy. Řešili jsme, že nejhorší je druhá rána právě po reakci diváků,“ vyprávěl. Na střelnici si ale vedl výborně, chyboval jen jednou z dvaceti ran.

Předem tušil, že jeho hlavním závodem na šampionátu bude štafeta. „Tak mi to bylo řečeno,“ přitakával. Při nemoci Jakub Štvrteckého ani trenéři nemuseli rozmýšlet, koho do závodu, který startuje v 16:30, postaví.

Jedinou hrozbou pro Horniga byla bolavá záda, která se ozvala při vytrvalostním závodě. „Už jsou dobrá, věnovali jsme jim hodně času s fyzioterapeuty a maséry. Pracoval jsem s ultrazvukem, laserem, různě mě dávali dohromady,“ líčil.

Přesto kvituje, že nenastoupí hned do úvodního úseku. „V individuálním závodě mě záda chytla po rychlé změně pohybu, což se tam může stát,“ připomíná, že v úvodních úsecích štafet nebývá o kolize nouze. „Ale jinak mám kontaktní závody, kde se dá přizpůsobit tempu, rád,“ těší se Hornig.

Reklama