Hlavní obsah

Zemětřesení v českém biatlonu! Nora střídá Ital, k týmu se vrací legenda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nezůstalo u slov, trenérský tým české biatlonové reprezentace projde skutečně výraznou proměnou. Svazové vedení ohlásilo změnu na postu kouče ženské reprezentace, kterou nově povede Ital Luca Bormolini spolu s Lukášem Dostálem, velmi zajímavé jméno se zapojí do mužského trenérského týmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Markétu Davidovou čeká seznamování s novým trenérem.

Článek

Svaz tvoří trenérský štáb už s výhledem na olympijské hry v Itálii v roce 2026. „Vnímali jsme, že po nevydařené sezoně potřebuje reprezentace nový impulz. A dva roky před olympijskými hrami je poslední šance takový krok uskutečnit,“ vyhlásil svazový předseda Jiří Hamza.

Čeští biatlonisté prožili i přes domácí světový šampionát v Novém Městě na Moravě sezonu bez zářivého úspěchu. Však ani jednou nestáli na stupních vítězů, což se jim nestalo čtrnáct let. A tak svazový šéf změny avizoval už na konci světového šampionátu.

První nastala v podobě odchodu střeleckého kouče Matthewa Emmonse, jenž se rozhodl po dvou letech sám odstoupit, byť je otázka, zda by zhoršenou střelbu skoro celého týmu ustál. K poslednímu dubnu pak byla ohlášena zásadnější obměna. Po šesti letech končí u ženské reprezentace Nor Egil Gjelland. Pod jeho vedením získala titul mistryně světa i malý křišťálový glóbus Markéta Davidová, Lucie Charvátová vybojovala světový bronz.

Svazové vedení po něm sáhlo v roce 2018, kdy se stal prvním zahraničním koučem, a v cizině ulovilo i jeho nástupce, který za sebou nemá tak bohatý trenérský životopis jako padesátiletý Gjelland. Jméno Bormolini je v českém biatlonu známé spíše díky jeho bratru Thomasovi, partnerovi bývalé české reprezentantky Evy Puskarčíkové, jimž se v dubnu narodil syn Paride.

Sedmatřicetiletý Luca je Thomasův starší sourozenec, rovněž pochází z Livigna a v juniorských kategoriích naplňoval pověst talentu. Jenže po zranění v roce 2010 začal v mladém věku trénovat, působil jako trenérský školitel Mezinárodní biatlonové unie, ale zatím sbíral biatlonově exotická angažmá. Vedl tým Nového Zélandu, Jižní Koreje, Austrálie či Brazílie.

Reprezentační týmy pro sezonu 2024/2025
Ženy
Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Veronika Novotná, Kristýna Otcovská, Tereza Vinklárková, Tereza Voborníková
Muži
Luděk Abrahám, Vítězslav Hornig, Mikuláš Karlík, Michal Krčmář, Jonáš Mareček, Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík

Nyní ho čeká o poznání náročnější biatlonová písemka, s cílem vrátit Davidovou a spol. opět blíže k medailovým pozicím. Pomáhat mu v tom bude jako rovnocenný druhý kouč Lukáš Dostál. Jednatřicetiletý rodák z Nového Města na Moravě rovněž reprezentoval jako junior, pak se vypracoval ve vedoucího trenéra v letohradském klubu a minulou sezonu působil i jako asistent u juniorského týmu.

„Díváme se směrem do budoucna a dáváme příležitost mladým trenérům. Věřím, že se nám podařilo poskládat energický tým, který bude dobře spolupracovat,“ vysvětloval sportovní ředitel Ondřej Rybář. Jiří Holubec, jenž vedl ženský B tým, se s trenérskou kariérou loučí.

U mužského týmu zůstává jako trenér Michael Málek, ale přidá se k němu Ondřej Moravec, trojnásobný olympijský medailista ze Soči!

Foto: Sport.cz

Ondřej Moravec bude mít k biatlonu opět hodně blízko.

Kariéru ukončil před třemi lety, ale pořád se kolem svého osudového sportu pohyboval. Ať už v roli jakéhosi mentora týmu, televizního experta, či poradce juniorské reprezentace. Užší spolupráci se delší dobu bránil kvůli svým dalším aktivitám.

„Přijde mi, že práce s juniory má smysl, i když to není úplně koncepční, když pak přes zimu nemám čas. Ale rozhodl jsem se pro projekt Skialp do škol a nemůžu ho nechat ležet, to se prostě nedělá,“ vyprávěl pro Sport.cz během světového šampionátu v Novém Městě na Moravě. Nakonec ale se svazovým vedením našel cestu, jak své aktivity skloubit.

„Po diskusích s Jiřím Hamzou a Ondřejem Rybářem jsem cítil, že je o mě zájem. A sám jsem vnímal, že nyní nastává ten správný moment k návratu. Za dvě přípravná období před olympiádou lze udělat ještě hodně práce,“ věří 39letý Moravec.

Během přípravy Málkovi s Moravcem vypomůžou Aleš Ligaun a bývalý medailista z mistrovství světa Zdeněk Vítek, jenž před Gjellandem vedl ženskou reprezentaci. Oba pak povedou tým pro IBU Cup.

Reprezentační týmy se rozšířily na patnáct členů, přípravu začnou v květnu v Novém Městě na Moravě a ve Starém Městě pod Landštejnem. Případné doplnění realizačního týmu a složení servisu by mělo být známo ke konci května.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články