Hlavní obsah

Zlá krev na závěr MS v biatlonu. Frustrovaného norského šampiona naštval Švéd: Ukázal odvrácenou tvář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až v poslední den biatlonového světového šampionátu v Oberhofu se podařilo Švédům prolomit suverénní nadvládu Nora Johannes Thingnes Böa. A to hned dvojnásobně, když za zlatým Sebastianem Samuelssonem dojel Martin Ponsiluoma. Rivalita mezi severskými národy se trochu vyhrotila i přímo na trati, a to právě mezi stříbrným Švédem a nakonec čtvrtým Norem Sturlou Holmem Laegreidem, který obhajoval na této trati zlato z posledního MS.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Švédským biatlonistům se až v poslední den MS v Oberhofu podařilo porazit krále šampionátu Johannese Thingnese Bö.

Článek

I z obrázků v televizi bylo zřejmé, že v jednu chvíli proběhla mezi oběma závodníky ostřejší výměna názorů. Laegreid vybízel Ponsiluomu ke střídání na čele skupinky bojující o medaile, jenže Švéd jeho pobídku odmítl s tím, že nehodlá pomáhat žádnému Norovi.

„Musel jsem tedy zatnout zuby a táhnout skupinku dál. Tak to prostě bylo. Křikl na mě: ´Nebudu pomáhat žádnému Norovi´. Taková byla dnes taktika Švédů," komentoval moment pro televizi NRK Laegreid.

„Byl jsem z toho trochu frustrovaný, což jsem si sebou možná přivezl i na střelnici," postěžoval si Nor s tím, že na následné zastávce na střelnici jednou chyboval. Mohlo jít o následek roztržky se Švédem?

„Byl jsem tím incidentem dost překvapený. Myslel jsem si, že ´Ponsi´ je dobrý kluk. Jenže teď ukázal i svoji odvrácenou tvář," rýpl si do soupeře Laegreid.

„Myslím, že Sebastian (Samuelsson) a Ponsi měli týmový mítink, kde si řekli, že nespálí ani jednu kalorii navíc. Pro mě by bylo lepší, kdybychom se střídali a vzájemně si pomohli," pokračoval Laegreid.

Dalšího Nora Tarjeie Bö počínání Poniluomy a dalších Švédů nijak nepřekvapilo. „Vůbec ne. Museli něco udělat, aby nás mohli porazit. Švédové to zvládli velmi dobře, je to takticky hodně vyspělý tým," uznal kvality hlavních rivalů straší ze slavné bratrské dvojice.

Sám Ponsiluoma však jakékoliv taktické šachy odmítal. „To on (Laegreid) byl obhájce titulu a navíc Nor, bylo na něm, aby převzal zodpovědnost. Chtěl, abych ho vystřídal a táhl nás. Ale to jsem neměl v plánu. Chtěl jsem šetřit síly na závěr," vysvětloval pro list Expressen Ponsiluoma.

A to se mu nakonec vyplatilo, když v závěrečném kole spolu se Samuelssonem utavili krále tohoto šampionátu Johannese Thingnese Bö, jenž se po jedné minele na poslední střelbě už nedokázal na Švédy dotáhnout a po pěti zlatých medailích a jedné stříbrné v Oberhofu se musel spokojit s bronzem.

Reklama