Hlavní obsah

Zlatá pecka na úvod MS! Moravec odrazil atak soupeřů a s vlajkou dovezl štafetu na prvním místě

Aktualizováno

Zlatá pecka hned na úvod! Čeští biatlonisté ovládli na MS v Kontiolahti úvodní závod smíšených štafet. Na měkké trati za zvolna ustávajícího sněžení český tým na první místo na posledním úseku vrátil Ondřej Moravec a vedení udržel až do cílové roviny, v níž si stačil vyzvednout vlajku. Závod skvěle rozjela i přes slabší střelbu Veronika Vítková, na výhodných pozicích jeli i Gabriela Soukalová a Michal Šlesingr. Potvrdilo se, že mix je silnou českou zbraní. Přinesl další medaili po bronzu z MS 2013 v Novém Městě a stříbru z olympijského Soči 2014.

Foto: Stanislav Krasilnikov, ČTK

Ondřej Moravec měl v cílové rovině luxusní náskok, mohl si na závěr závodu smíšených štafet na MS v Kontiolahti dopřát triumfální jízdu s vlajkou.

Článek
Fotogalerie

"Co říct. Máme šikovné závodníky," pravil nadšeně v cíli pro Českou televizi šéftrenér české reprezentace Ondřej Rybář. "Pro celý tým to znamená strašně moc. Všichni odvedli svou práci, vyzvednout je ale potřeba Ondru. Ze střelnice odjížděl s osmnáctisekundovým náskokem a ještě ho na skvělého Francouze Fourcada navýšil," pokračoval spokojeně.

"Je to super, hlavně nám to může pomoci do dalších závodů. Už máme zlato, do dalších závodů tak můžeme jít uvolněnější," říkala Vítková.

Francie skončila druhá o dvacet sekund zpět, Norsko třetí s téměř půlminutovým mankem. Česko získalo čtvrté zlato z MS v historii.

Skvělý rozjezd Vítkové

Do závodu nastoupila očekávaná sestava. Celé to odstartovala česká ženská jednička této sezóny Veronika Vítková, která začala pořádně zostra. Vedla, ale rány z její růžové zbraně nebyly stoprocentně přesné. Musela dvakrát dobíjet, střelnici po pokusech vleže opouštěla pátá, ale skvělým během zase vylepšila postavení až na druhé místo. Vestoje opět dvakrát minula a byla třetí. Vedlo Japonsko, Vítková se ovšem vrátila na první místo před  Suzukiovou a na vedoucí pozici také předávala Soukalové.

Česká biatlonová zlata z MS
1993Borovecštafeta žen (Jana Kulhavá, Jiřina Adamičková, Iveta Knížková, Eva Háková)
2003Chanty MansijskKateřina Holubcová na 15 kilometrů
2005HochfilzenRoman Dostál na 20 km
2015Kontiolahtismíšená štafeta (Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr, Ondřej Moravec)

"Hodně se rozhodovalo už na prvním úseku, kde Verča měla čtyři dobíjení, ale výborně běžela a udržela čelo," těšilo Rybáře.

Soukalovou čekaly těžší soupeřky. Zejména Běloruska Darja Domračevová, která se brzy prodrala na druhou příčku a z první střelby už odjížděla i před českou závodnicí, která sice střílela bez chyby, ale Běloruska to zvládla rychleji. Domácí Mäkäräinenová vytáhla svůj tým nejprve na třetí místo, v závěrečném stoupání úseku předstihla i Soukalovou, která rovněž druhou střelbu zvládla bez chyby.

Šlesingr na třetím úseku ztrácel na čelo skoro půl minuty. Na první střelbě se však excelentním výkonem prostřílel na druhé místo před Fina Toivanena, který dál ztrácel. Na další střelbě měl šanci přiblížit se kazícímu Bělorusovi Čepelinovi, ale sám také chyboval, zůstal druhý, ale ztrátu i v pro něj nepříznivých podmínkách snižoval.

"Servis odvedl dobrou práci. I přes podmínky to bylo skluzné. V hlubokém sněhu lyže jely dobře," pravil Šlesingr.

Zezadu ovšem útočil Nor Johannes Bö, jeho bratr Tarjei přebíral štafetu na třetí příčce.

Chyby nevadily, triumf neunikl

Finišman Moravec se přibližoval běloruskému lídrovi Ljadovovi, útočil i Bö a také Francouz Martin Fourcade. Na první střelbě sice Moravec bezchybný nebyl, ale vzápětí se dostal na první příčku, ale musel počítat s norským i francouzským útokem. Český reprezentant chyboval i na závěrečné střelbě, ale nakonec odjížděl první s osmnáctisekundovým náskokem před Fourcadem. To už snad nešlo pokazit... Moravec náskok ještě navýšil.

Titul obhajovalo Norsko, které vyhrálo také při nedávném SP v Novém Městě. A další favorité? Německo, Francie, Rusko, Itálie či Ukrajina. Tyhle všechny i další týmy pokořila česká sestava.

Mistrovství světa v biatlonu v Kontiolahti (Finsko):
Smíšená štafeta (2x6 km a 2x7,5 km):
1. ČR (Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec) 1:20:27,2 (0 tr. okruhů + 8 dobíjení)
2. Francie (Bescondová, Dorinová Habertová, Beatrix, M. Fourcade) -20,2 (0+8)
3. Norsko (Hornová, Eckhoffová, J. Bö, T. Bö) -27,7 (1+3)
4. Bělorusko -31,0 (0+7)
5. Rakousko -1:00,3 (0+3)
6. Německo -1:22,8 (0+6)
7. Itálie -1:24,7 (0+10)
8. USA -1:46,6 (1+8)
9. Finsko -1:59,5 (0+8)
10. Rusko -2:00,2 (0+2)

Reklama

Související témata: