Hlavní obsah

Změny v biatlonovém SP: Vítězové získají více bodů, žádné škrty

Mezinárodní biatlonová unie (IBU) zavede od nadcházející sezony 2022/23 jiný systém bodování v seriálu Světového poháru. Vítězové individuálních a stíhacích závodů, sprintů i závodů s hromadným startem získají 90 bodů místo 60. IBU zároveň zrušila dosavadní praxi škrtání dvou nejhorších umístění v ročníku. Na sympoziu Forum Nordicum v Kranjské Goře o tom informoval ředitel závodů IBU Borut Nunar.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Česká biatlonistka Markéta Davidová na archivním snímku.

Článek

Zvětší se také rozdíl v přidělených bodech mezi prvními pěti místy. Dosud činil šest bodů mezi vítězem, druhým i třetím v pořadí (60 - 54 - 48), nyní to bude po 15 bodech. Rozdíl mezi třetím a čtvrtým bude nově deset bodů místo pěti.

Jde tedy o opačný trend, než který ve středu ve Slovinsku představili zástupci Mezinárodní lyžařské federace pro SP v běhu na lyžích, kde se rozdíly v bodování na prvních místech sníží. "Děláme to proto, aby si závodníci mohli v sezoně vybrat čas na přípravu nebo udělat zdravotní přestávku, a přesto nepřišli o možnost bojovat o celkové vítězství ve Světovém poháru," vysvětlil Nunar.

Biatlonová unie zároveň zrušila škrtání dvou nejhorších umístění ve Světovém poháru. Nunar připomněl, jakou anomálii to v minulosti vyvolalo. "Martin Fourcade odstartoval do posledního závodu sezony ve žlutém trikotu vedoucího závodníka, tento závod vyhrál, ale celkově nakonec skončil druhý. To už jsme nechtěli dopustit a už se to nestane," řekl Nunar.

IBU také na nedávném kongresu v Salcburku potvrdila, že nebude od příští sezony přidělovat body do Světového poháru na závodech mistrovství světa. Nejbližší šampionát se uskuteční v únoru v německém Oberhofu.

Reklama

Související témata: