Hlavní obsah

Ruská biatlonová legenda hrozí: Všem vypnout plyn. Češi ani nemají sníh, ještě se připlazí. Budou klečet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proud originálních reakcí z Ruska a Běloruska na verdikt mezinárodní biatlonové unie IBU o prodloužení vyloučení obou zemí z mezinárodní scény i pro příští sezonu nebere konce. S ostrými slovy přišel i čtyřnásobný olympijský vítěz a jedenáctinásobný mistr světa Alexandr Tichonov.

Foto: Profimedia.cz

Čtyřnásobný olympijský vítěz Alexandr Tichonov.

Článek

Někdejší hvězda sovětského sportu a šedá eminence ruského biatlonu se svým typickým způsobem obula jak do IBU, tak do všech zemí, které se sportovními sankcemi vůči dvěma zmíněným státům souhlasí. Start Rusů a Bělorusů si ostatní země vesměs uměly představit jen v případě, že se závodníci postaví proti krvavé invazi na Ukrajinu.

„Fakt, že nás IBU žádá, abychom se distancovali od ruské armády je naprostý nesmysl. Měli by se starat o vlastní věci, a to o rozvoj biatlonu. Výkonný výbor má teď nejslabší složení v historii," rozjel se 75letý Tichonov v rozhovoru pro státem kontrolovaný kanál Ria Novosti.

Držitel Leninova řádu a Řádu rudé hvězdy byl sám dříve místopředsedou IBU, která následně v interním vyšetřování usvědčila Tichonova z korupce. Měl se snažit úplatkem zajistit, aby tehdejší generální sekretářka IBU zametla pod stůl případ ruských dopingových hříšníků.

Nyní je však opět v ráži. „My je potrestáme. V Evropě už jenom prší. V České republice a Německu brzo nebude žádný sníh. Ještě se sem k nám připlazí. Já už bych jim všem dávno vypnul plyn," přešel Tichonov v rozhovoru rychle k výhrůžkám od měnícího se klimatu ke klasické ruské vyděračské páce směrem k okolním zemím v podobě plynu.

Na nedávném kongresu IBU v Salcburku byly jen dvě země proti prodloužení zákazu startu Rusů a Bělorusů (jejichž zástupci samozřejmě nehlasovali) na mezinárodní scéně. Oficiálně se neví, které země si jejich návrat přály.

Foto: Ruský biatlonový svaz

Alexander Tichonov s medailemi a řády.

Tichonov naznačuje, že proti prodloužení byly USA. „Američané už přišli s podporou našich reprezentantů. Chtějí, aby Rusové mohli závodit v mezinárodních soutěžích. Všechny tyhle sankce nebudou dlouho trvat. Američané to ale také řídí. To je jediný problém. Jsem si však jistý, že ještě budou před námi klečet," hřímal Tichonov.

Člen někdejší Komunistické strany Sovětského svazu nemá za sebou jen minulost sportovce a bafuňáře. Po konci kariéry zkoušel podnikat a také rozjet politickou kariéru. V roce 1999 neúspěšně kandidoval na gubernátora Moskevské oblasti.

V roce 2000 byl spolu s bratrem Viktorem a dalšími osobami obviněn, že plánovali vraždu Amana Tulejeva, gubernátora Kemerovské oblasti. V roce 2007 byl odsouzen k odnětí svobody na tři roky, trest mu ale byl odpuštěn kvůli amnestii.

Reklama