Hlavní obsah

Nová ledová dráha v Cortině pro olympijské hry 2026 přece jen vznikne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavbě ledového koryta pro olympijské hry 2026 v Miláně a Cortině d'Ampezzo už nestojí nic v cestě. Podle agentury SID dnes italská vláda oznámila, že společnost SIMICO, která má na starosti přípravu infrastruktury, zadala zakázku stavební firmě Pizzarotti.

Foto: Handout, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Nová dráha v Cortině, proti jejímuž vybudování se opakovaně vyslovil Mezinárodní olympijský výbor (MOV), by měla stát 81,6 milionu eur (přes dvě miliardy korun). Dokončení se očekává už v listopadu letošního roku, testovací soutěže by mohla hostit v lednu a únoru 2025.

„Toto rozhodnutí vysílá jasný signál a ukazuje odhodlání této vlády odvést práci pro hry nejlepším možným způsobem a to v Itálii,“ uvedli vicepremiér Matteo Salvini a ministr sportu Andrea Abodi.

MOV, který v poslední době usiluje o udržitelnost her, má k výstavbě nové dráhy od začátku výhrady s ohledem na nejasné možnosti jejího dalšího využití. Podle něj by se soutěže mohly konat na již existujících sportovištích v Rakousku, Německu či Švýcarsku, italská vláda ale prosazuje domácí variantu.

„Mezinárodní olympijský výbor je pevně přesvědčen, že současný počet ledových drah v celosvětovém měřítku je dostatečný pro nynější počet sportovců a soutěží,“ řekla už dříve mluvčí MOV agentuře AFP.

V Cortině je historické koryto Eugena Montiho, které hostilo olympijské soutěže v roce 1956. Už 15 let se na něm ale nezávodí.

Reklama

Související témata:
Bobová dráha
Olympiáda 2026 v Miláně a Cortině