Hlavní obsah

Sáňkařská federace hledá po neúspěchu u arbitráže způsob, jak potrestat Rusko

Poté, co Mezinárodní sáňkařská federace (FIL) neuspěla se suspendací Ruska kvůli vlastním stanovám, hledá jiné způsoby, jak sankce prosadit. Výkonná rada reagovala na čtvrteční rozhodnutí své arbitráže, která vyhověla ruskému odvolání a vyřazení ruských sportovců ze závodů a funkcionářů z komisí či pracovních skupin z právních důvodů zrušila.

Foto: ČOV/Pavel Lebeda

Čeští sáňkaři Lukáš a Antonín Brožovi během jízdy. Ilustrační foto.

Článek

Arbitrážní soud federace minulý týden odůvodnil zrušení sankcí vůči Rusku s odkazem na politickou neutralitu, jež je zakotvena ve stanovách FIL. "Členové exekutivy FIL, ale ani většina členských svazů FIL nechtějí a nemohou zachovávat vůči útočné válce Ruska proti Ukrajině neutrální postoj," uvedla dnes FIL.

Vedení mezinárodní federace uvedlo, že společně se svou právní komisí bude hledat způsoby, jak "neuspokojivou situaci způsobenou rozhodnutím arbitráže" vyřešit. Jednou z možností je změna stanov FIL, k níž by mohlo dojít na řádném kongresu v červnu v Rize.

Úspěch ruských sáňkařů byl prvním případem, kdy se Rusku podařilo na sportovním poli zvrátit sankce uvalené po únorovém vpádu vojsk na Ukrajinu.

Reklama

Související témata: