Hlavní obsah

Zemětřesení u bobistů. Ledový adrenalin zlákal ragbistu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova kámen na kameni nezůstal v českém čtyřbobu. Pilot Dominik Dvořák se po olympijské sezoně rozloučil hned se dvěma stabilními členy posádky Janem Šindelářem a Jakubem Noskem a do nového cyklu s cílem v Cortině d'Ampezzo 2026 vstupuje český tým ve zbrusu novém složení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nová podoba posádky českého čtyřbobu. Zprava pilot Dominik Dvořák, křídla David Bureš s Jáchymem Procházkou a brzdař Dominik Záleský.

Článek

„Dominik Suchý byl starý pardál, měl za sebou patnáct sezon a skončil vlastně už před olympiádou - delší dobu ho trápily achilovky. Honza Šindelář je vzděláním ekonom a chtěl kariéru budovat tímhle směrem, Kuba Nosek má malou holčičku a chce být s rodinou. Zůstal jen Dominik Záleský, který k nám naskočil už v Pekingu" popisuje Dvořák personální kolotoč.

Čtyřbob tak před novou sezonou doplnil Jáchym Procházka, který už v posádce alternoval, a nováček David Bureš. „Na jaře jsme udělali konkurs a překvapilo nás, kolik se přihlásilo kluků. David je jedním z těch, kteří naplňují naše parametry, a další adepti doplnili širší tým," líčí Dvořák.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový člen týmu bobistů, bývalý ragbista David Bureš.

Co zlákalo do ledového koryta původně ragbistu Bureše? „Od šestnácti jsem hrál šest let ve Francii a už mi chyběla rodina. Byl jsem rozhodnutý se vrátit a už před časem mi říkal kondiční trenér ragbyové reprezentace a bývalý bobista Jan Kobián, ať se přihlásím klukům, až mě to přestane bavit," vysvětluje s úsměvem svalnatý pořízek.

„První jízdy byly fakt hukot, úplná spoušť adrenalinu. V zákrytu za pilotem se sice jen modlíte, abyste dolů dojeli po kudlách a ne po hlavě, ale je to úžasný pocit," dodává novic české posádky.

Na pozici zadního brzdaře se místo Noska nově posunul Záleský, který si po odchodu Suchého už stačil odbýt v Pekingu olympijskou premiéru. "Není to úplně snadná role. Docela v tom pořád plavu a mám radit novým klukům," usmívá se úspěšný český atlet (spolu se Zdeňkem Stromšíkem a Janem Velebem drží národní rekord 10,16 s na stovce), který se dosud oba sporty snažil kombinovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nové složení českého čtyřbobu zleva: Jáchym Procházka, Dominik Dvořák, David Bureš a Dominik Záleský.

Nyní sám ale tuší, že přichází čas rozhodnutí. "Je čím dál náročnější kombinovat obojí s mojí konstitucí. Na boby potřebuju být těžší, na atletiku lehčí. Teď se mi navíc začíná dařit nabírat, takže asi zůstanu u bobů," přemítá s krčením ramen.

Dvořák si práci nové posádky chválí, ukazatelem ale budou první závody. Premiérově se čtyřbob představí příští týden na Evropském poháru v norském Lillehammeru. Je jízda s novými tvářemi jiná? "Řízení je stejné, ale uvidíme, jak na tom budeme s váhou. Princip je mít hmotu v posádce a roztlačovat lehčí bob. S Kubou a Honzou jsme na tom byli dobře, nemuseli jsme bob moc dovažovat. Ale snad nebude rozdíl nějak velký," doufá Dvořák.

Reklama

Související témata: